• Privítanie jari v ŠKD

            19. 4. 2024

            Pred veľkonočnými sviatkami sme s deťmi vítali jar farbami. Vítali sme ju spoločne celý týždeň a každý deň v inej farbe. Veď sa sami presvedčte, aká krásna farebná naša škola bola.

            Okrem toho v 2. oddelení si deti s pani vychovávateľkou posadili pšenicu a sledovali rast rastlinky od semienka. V iných oddeleniach sa zas výtvarne tvorilo...nuž len pozrite.

          • Písmeno Ť s poštárom Maťkom

            15. 4. 2024

            V 1.C obdržali zásielku - balík rôznych predmetov a list od poštára Maťka s prosbou o pomoc - balíky na daždi navlhli a obsah z nich sa pomiešal. Úlohou žiakov bolo zistiť, komu boli veci určené a aké činnosti sa s nimi dajú robiť. Úloha zodpovedná, ale nie náročná pre šikovné slniečka z triedy. Potriedené veci si mohol prevziať poštár Maťko a každá skupinka mu napísala správu, kde si veci nájde.  

          • Zo života pod korunami stromov

            15. 4. 2024

            Mimoškolská činnosť môže byť tiež plná bádania, záhad, voľnej hry a tvorivosti. Inak to nie je na krúžku Záhady modrej planéty. Práve tu nachádzajú žiaci odpovede na otázky: Prečo rastie mach na stromoch, budovách,...  práve zo severnej strany? Ktoré rastliny nájdeme v parku/ popri cestách/ v záhradách? Ako rastliny voňajú?  Kôra, ktorého stromu je najdrsnejšia? Ktoré živočíchy nájdeš v parku? Ozaj, skúsili ste nájsť a spočítať hniezda ukryté v parku?

          • Ocko, mamka, prečítaj mi rozprávku

            15. 4. 2024

            Marec – mesiac knihy nenechal bez povšimnutia rodičov v 1.C. Tí srdečne prijali pozvanie a prišli, ešte pred vyučovaním, prečítať rozprávku pre žiakov v triede. Svoje rozprávkové knihy nám predstavili pani Katarína Brennerová, pani Lucia Jarušinská a pán Juraj Konár nás svojim čítaním potešil 2x. Rodičom za pútavé čítanie zo srdiečka ďakujeme. 

          • Dobrodružstvo vodníka Čľupka

            15. 4. 2024

            22.3. nás v 1.C svojou návštevou poctili predškoláci z MŠ Vajkovce. Spolu sme ich previedli aktivitami k téme Deň vody. Príbeh vodníka Čľupka sa stal námetom k tvorivým a bádateľským  aktivitám, ktoré realizovali predškoláci v sprievode prvákov. Podarilo sa im vyčistiť rybník od odpadu, ušiť košieľku pre vodníka, vyrobiť a spustiť výletné lodičky a vysadiť v rybníku lekná, ktoré priamo pred deťmi rozkvitli. O zábavu a poučenie nebola núdza.  

          • Exkurzia do Národnej rady Slovenskej republiky

            3. 4. 2024

            Už je našou niekoľkoročnou tradíciou, že žiaci 8. ročníka sa na jar zúčastňujú exkurzie do Národnej rady SR. Hlavnou témou Občianskej náuky v 8. ročníku je štátna moc, preto považujeme návštevu parlamentu za dôležitú súčasť aktívneho učenia sa našich žiakov. 

            Po príchode do Bratislavy sme sa rozprávali aj o iných orgánoch štátnej moci, okolo ktorých sme cestou mestom prechádzali - napr. Ministerstvo financií, Úrad vlády, Prezidentský palác alebo Ministerstvo kultúry. Počas prehliadky parlamentu sme sa dozvedeli zaujímavé informácie o histórii slovenského parlamentu a tiež o fungovaní súčasného parlamentu. Mali sme tiež diskusiu s poslankyňou Veronikou Veslárovou, ktorá nám porozprávala o svojej ceste k práci poslankyne, o povinnostiach, výzvach a zaujímavostiach práce člena parlamentu a tiež o svojom osobnom príbehu a prioritách, ktorými sú problémy a inklúzia zdravotne znevýhodnených, seniorov a rodín s deťmi. Po prehliadke parlamentu sme ešte krátko navštívili Bratislavský hrad a potom sa už vybrali na dlhú cestu domov.  

          • Všetkovedko, Expert

            3. 4. 2024

            Tento školský rok sa 1. krát do celoslovenskej súťaže Všetkovedko zapojili nielen žiaci  druhého až štvrtého ročníka, ale aj naši prváčikovia. 

            V jednotlivých súťažných úlohách si preverili, aké majú vedomosti v rôznych oblastiach. Objavili sa témy z predmetov ako sú: slovenský jazyk, matematika, prírodoveda, prvouka, hudobná výchova, anglický jazyk, výtvarná výchova a nechýbala ani telesná výchova.

            Mnoho žiakov si odnieslo Diplom Všetkovedkov učeň, veľa  získalo titul Všetkovedko. Žiak 3.A triedy Michal Kapráľ si obhájil minuloročný titul a umiestnil sa opäť  na 1. mieste. 1. miesto v kategórii Všetkovedko 2 získali žiaci 2.B triedy Hannah Roháčková, Šimon Uchaľ. Víťazom srdečne blahoželáme. Víťazov si môžete pozrieť v Galérii slávy: https://talentida.sk/vsetkovedko/galeria-slavy/

            Aplauz patrí aj žiakom druhého stupňa. Z piatich tém si vybrali dve témy, v ktorých si preverili svoje vedomosti.  Top expertmi z 5.C triedy sa stal Ondrej Pero, z 5.B Silvia Olšavská. Z 8.C sa Top Expertmi stali Martin Džbor a Jakub Tomašovič, z 9.A Bibiána Jureková. 

            Najúspešnejším žiakom z druhého stupňa sa stal Ondrej Dobeš a umiestnil sa na 3. mieste. 

            Všetkým súťažiacim ďakujeme, že sa do súťaže zapojili a takto veľmi úspešne reprezentovali našu školu.

          • Farby jari v 2.C

            26. 3. 2024

            Jar prišla aj k námorníkom do 2.C. Privítali ju aktivitami a pozorovaním prírody. Zaujala ich ochrana prírody a upozornili na šetrenie vodou.

            Pondelok – žltá - Sadenie obilia, pozorovanie rastu a klíčenia.

            Utorok – zelená - Pozorovanie zloženia pôdy – práca s lupou.

            Štvrtok – biela - Pokusy s pôdou.

            Piatok – modrá - Aktivity k Dňu vody – 22.3. Skupinová práca na projekte: Šetrenie vodou.

          • Marec - mesiac knihy v ŠKD

            26. 3. 2024

            Ako každý školský rok sa mesiac marec nesie v školskom klube detí v znamení kníh. Už tradične naši štvrtáci - “veľkáči“ čítajú “malkáčom“ - našim prváčikom. Tentokrát to bola rozprávková kniha Ferda mravca od Ondřeja Sekoru. Okrem toho si deti spríjemnili čítanie aj rôznymi aktivitami ako projekty k marcu - mesiacu knihy, knižné tipy, pracovné listy či vyskúšanie si čítania do mikrofónu. Tamarka Kasmanová zo 4.B triedy našla odvahu a pred plnou triedou tretiakov a druhákov predniesla prózu, s ktorou sa zúčastnila na Hviezdoslavom Kubíne a umiestnila sa na 2. mieste. Vyslúžila si veľký potlesk :) Aj vďaka takýmto aktivitám si deti rozvíjajú pozitívny vzťah ku knihám, predstavivosť, fantáziu či slovnú zásobu.

          • Deň vody

            26. 3. 2024

            Každý rok si 22. marca pripomíname Svetový deň vody. V školskom klube detí sme si tento deň pripomenuli aktivitami s cieľom uvedomiť si, aká je voda vzácna. Mladšie deti výtvarne tvorili a vznikli z toho krásne farebné práce. So staršími deťmi sme diskutovali o znečisťovaní vody, ako by sme mohli vodou šetriť a ako ju chrániť. Pomohli sme si aj pracovnými listami. Nuž a na záver... pripime si čistou vodou v tento vzácny deň :)

          • Popoludnie pri čajíku v školskom klube detí

            26. 3. 2024

            Koniec zimy sme si v ŠKD spríjemnili popoludním pri čajíku. Ovládla nás opojná vôňa bylín a ovocných čajov. Pomocou prezentácie sme si pripomenuli z akých bylín si vieme pripraviť chutný domáci čaj. Dozvedeli sme sa veľa o pôvode, pestovaní, zbieraní a využití liečivých byliniek a o účinkoch čaju na náš organizmus. Deťom sa posedenie veľmi páčilo, voňavé čajíky im veľmi chutili a určite si to zopakujeme :)

            „Ak vám je zima, čaj vás zohreje. Ak vám je teplo, čaj vás ochladí. Ak ste smutný, čaj vás povzbudí. Ak ste rozčúlený, čaj vás upokojí.” William E. Gladstone

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

            21. 3. 2024

            Zápis bude prebiehať 5. apríla v čase 14:00 hod. - 17:00 hod. a 6. apríla v čase 9:00 hod. - 12:30 hod. Na zápis je potrebné prísť s dieťaťom /obaja rodičia/. K zápisu budete potrebovať: občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov, rodný list dieťaťa. Na prihláške sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov (§ 144a ods. 1 školského zákona). Ponúkame možnosť zabezpečiť pomôcky do 1. ročníka (zošity, farbičky, ceruzy, výtvarné pomôcky, ...) cez školu (cca 35 EUR, platí sa pri zápise v hotovosti) - zoznam potrebných pomôcok dostanete pri zápise a môžete si ich zakúpiť aj sami.

          • Naši siedmaci na anglickom divadle v Košiciach

            21. 3. 2024

            V piatok 15.3.2024 sa naši siedmaci zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku v Košiciach. Slovenskí herci hovoriaci anglicky im predstavili činohernú anglicko-slovenskú divadelnú inscenáciu United Neighbours of London s tematikou ľudských vzťahov v dnešnom svete. Doba, ktorú žijeme, je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzický kontakt, skutočná realita.
             

            Divadelné predstavenia sú výborným nástrojom ako žiakov motivovať nielen k učeniu sa angličtiny, ale hlavne ku zamysleniu sa nad ozajstnými hodnotami v dnešnom svete.


            Predstavenia tohto typu taktiež pomáhajú žiakom odbúravať zábrany komunikovať v cudzom jazyku, nakoľko vidia a počujú slovenských hercov rozprávať cudzím jazykom. Navyše počas predstavenia môžu diváci reagovať na konkrétne situácie a oživiť tak predstavenie spontánnym prejavom.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            19. 3. 2024

            V marci prebehlo školské kolo recitačnej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN, v umeleckom prednese poézie a prózy. Srdečne blahoželáme všetkým oceneným a držíme palce víťazom jednotlivých kategórií, ktorí nás budú reprezentovať na okresnom kole.

          • Finančné vzdelávanie v Národnej banke

            12. 3. 2024

            Naši deviataci pokračujú vo finančnom vzdelávaní v spolupráci s projektom "5 Peňazí" od Národnej banky Slovenska s cieľom podporiť zručnosti detí v oblasti práce s peniazmi. 

            Čo na toto vzdelávanie povedali žiaci a žiačky z 9.B? 

            "Osobne odporúčam aj ostatným triedam, aby šli do Národnej banky na exkurziu. Celé vzdelávanie je zaujímavé a naučili sme sa celkom zaujímavé a do života potrebné veci ohľadom financií."

            "Veľmi naučné to bolo, hlavne to bolo super, že to bolo prepojene aj zo životom čo sa týka budúcnosti ako príjem, dlhy alebo rozlišit čo je hrubá mzda a čistá mzda."

            "Bolo to veľmi prospešné, zistila som ako hospodáriť s peniazmi a to je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Aktivity boli super, také reálne zo života."

          • Exkurzia do dielní

            12. 3. 2024

            Dňa 12. marca sme sa v rámci hodiny techniky s ôsmakmi zúčastnili exkurzie do dielní SOŠ Technická. Videli sme stavbársku dielňu pre chlapcov v Šarišských Bohdanovciach a pre dievčatá dielňu v Novej Polhore zameranú na šitie odevnej konfekcie. Tieto 2-ročné študijné odbory je možné študovať v spomenutých obciach na elokovaných pracoviskách SOŠ Technickej, Kukučínova, Košice.  Videli sme ukážku priestorov, praktické ukážky prác, rôzne výrobky a na otázky nám ochotne odpovedali majstri z týchto dielní.

          • Súťažné výtvarné diela

            12. 3. 2024

            V mesiaci február žiaci 5.-8. ročníka maľovali na výtvarnej výchove súťažne témy:

            - Vesmír očami detí

            - Hasiči a Vianoce

            - Chata pod Ďumbierom 

            Výber prác, ktoré sa zúčastnia súťaže, záležal od techniky alebo myšlienky. Autorom prác držíme palce aby boli úspešní.

          • Snehuliaci z 1.A, 1.B a 1.C na korčuliach

            12. 3. 2024

            Prváci - SNEHULIACI – dnes začali kurz korčuľovania. Mnohí z nich dnes stáli na ľade v korčuliach prvýkrát. Neodradili ich ani prvé pády a vzorne rešpektovali všetky pokyny skúsených tréneriek. Už po prvom dni badať značné pokroky u všetkých žiakov. To, že odchádzali unavení a mierne ubolení, svedčí o tom, že sa naozaj snažili a usilovne trénovali. Prvý deň máme za sebou.  

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy +421 55 729 5648 ekonomický úsek +421 55 6958 192 školská jedáleň +421 910 218 251 materská škola I. trieda +421 940 959 806 materská škola II.trieda +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A 044 43 Budimír Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu