• Naši siedmaci na anglickom divadle v Košiciach

            21. 3. 2024

            V piatok 15.3.2024 sa naši siedmaci zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku v Košiciach. Slovenskí herci hovoriaci anglicky im predstavili činohernú anglicko-slovenskú divadelnú inscenáciu United Neighbours of London s tematikou ľudských vzťahov v dnešnom svete. Doba, ktorú žijeme, je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzický kontakt, skutočná realita.
             

            Divadelné predstavenia sú výborným nástrojom ako žiakov motivovať nielen k učeniu sa angličtiny, ale hlavne ku zamysleniu sa nad ozajstnými hodnotami v dnešnom svete.


            Predstavenia tohto typu taktiež pomáhajú žiakom odbúravať zábrany komunikovať v cudzom jazyku, nakoľko vidia a počujú slovenských hercov rozprávať cudzím jazykom. Navyše počas predstavenia môžu diváci reagovať na konkrétne situácie a oživiť tak predstavenie spontánnym prejavom.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            19. 3. 2024

            V marci prebehlo školské kolo recitačnej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN, v umeleckom prednese poézie a prózy. Srdečne blahoželáme všetkým oceneným a držíme palce víťazom jednotlivých kategórií, ktorí nás budú reprezentovať na okresnom kole.

          • Finančné vzdelávanie v Národnej banke

            12. 3. 2024

            Naši deviataci pokračujú vo finančnom vzdelávaní v spolupráci s projektom "5 Peňazí" od Národnej banky Slovenska s cieľom podporiť zručnosti detí v oblasti práce s peniazmi. 

            Čo na toto vzdelávanie povedali žiaci a žiačky z 9.B? 

            "Osobne odporúčam aj ostatným triedam, aby šli do Národnej banky na exkurziu. Celé vzdelávanie je zaujímavé a naučili sme sa celkom zaujímavé a do života potrebné veci ohľadom financií."

            "Veľmi naučné to bolo, hlavne to bolo super, že to bolo prepojene aj zo životom čo sa týka budúcnosti ako príjem, dlhy alebo rozlišit čo je hrubá mzda a čistá mzda."

            "Bolo to veľmi prospešné, zistila som ako hospodáriť s peniazmi a to je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Aktivity boli super, také reálne zo života."

          • Exkurzia do dielní

            12. 3. 2024

            Dňa 12. marca sme sa v rámci hodiny techniky s ôsmakmi zúčastnili exkurzie do dielní SOŠ Technická. Videli sme stavbársku dielňu pre chlapcov v Šarišských Bohdanovciach a pre dievčatá dielňu v Novej Polhore zameranú na šitie odevnej konfekcie. Tieto 2-ročné študijné odbory je možné študovať v spomenutých obciach na elokovaných pracoviskách SOŠ Technickej, Kukučínova, Košice.  Videli sme ukážku priestorov, praktické ukážky prác, rôzne výrobky a na otázky nám ochotne odpovedali majstri z týchto dielní.

          • Súťažné výtvarné diela

            12. 3. 2024

            V mesiaci február žiaci 5.-8. ročníka maľovali na výtvarnej výchove súťažne témy:

            - Vesmír očami detí

            - Hasiči a Vianoce

            - Chata pod Ďumbierom 

            Výber prác, ktoré sa zúčastnia súťaže, záležal od techniky alebo myšlienky. Autorom prác držíme palce aby boli úspešní.

          • Snehuliaci z 1.A, 1.B a 1.C na korčuliach

            12. 3. 2024

            Prváci - SNEHULIACI – dnes začali kurz korčuľovania. Mnohí z nich dnes stáli na ľade v korčuliach prvýkrát. Neodradili ich ani prvé pády a vzorne rešpektovali všetky pokyny skúsených tréneriek. Už po prvom dni badať značné pokroky u všetkých žiakov. To, že odchádzali unavení a mierne ubolení, svedčí o tom, že sa naozaj snažili a usilovne trénovali. Prvý deň máme za sebou.  

          • Ako chutí Š

            12. 3. 2024

            V 1.C písmenká žiakom chutia a voňajú.  A ako chutí a vonia Š? Nuž šiškovo. Vďaka Šikovnej mamke žiaci Š ochutnali, ovoňali a riešili rôzne úlohy z predmetov, ktoré im pripravil, ako inak - šašo Jašo. Práve s ním "pribudol" žiakom aj nový predmet - JAŠENIE😊 Posedenie pri Šípkovom čajíku umocnilo pohodovú atmosféru v triede   

          • Zážitkovo o rastlinách v 1.C

            12. 3. 2024

            V 1.C sa žiaci s témou RASTLINY zoznámili priamo v okolí školy. Okolie školy a školská záhrada sú bohaté na rôzne druhy rastlinstva a priam sa núkajú k praktickej výučbe. Žiaci spoznali ovocné dreviny, ich vôňu, rôznorodosť ich púčikov a mohli si priamo vyskúšať, ako odstrániť odumreté časti šípovej ruže.

            Spokojní, so sľubom, že sa do záhrady určite vrátime, si v triede zriadili mini laboratórium na pozorovanie zakoreňovania vybraných druhov izbových rastlín.

          • Ozoboty v 2.D

            6. 3. 2024

            V pondelok sa trieda Šmouliniek premenila na aktívne bádateľky a objavovateľky sveta IT. Vďaka projektu Aj ty v IT žiačky v 2.D triede sa ponorili do sveta Ozobotov. Najprv objavovali ich prostredie, v ktorom sa dokážu
            hýbať. Potom preskúmali, na aké farby reagujú, či dokážu tancovať. Programovali im cesty a pohyby. Nakoniec im vytvorili zaujímavé mestečko a tešili sa z hýbajúcich sa robotov. Spoznali, ako to vo svete IT funguje, oboznámili sa so základmi programovania. Možno sa nájde práve aj medzi dievčatami Šmoulinka, ktorá by sa v budúcnosti chcela venovať IT svetu. 

          • Čin mesiaca

            6. 3. 2024

            Vďaka viacerým podnetom od žiakov i učiteľov sa Školský parlament rozhodol obnoviť každomesačné oceňovanie Činu mesiaca za dobré skutky, ktoré robia ľudia okolo nás.

            Za mesiac december bola na na 1. stupni ocenená Karolína Stašová z 3.B za to, že keď bolo spolužiačke zle, pomáhala jej s nosením školskej tašky. Na 2. stupni ocenenie získala Noemi Lukačková z 5.A za pomoc a vysvetľovanie učiva spolužiačke.

            Za mesiac január bola na na 1. stupni ocenená Juliána Jureková z 2.C za to, že keď mala spolužiačka problém sa nadýchnuť, rýchlo zareagovala a zavolala p. učiteľku, čím spolužiačke zachránila život. Na 2. stupni ocenenie získala Miroslava Kandráčová zo 7.B za to, že veľmi rada pomáha spolužiakom, stále je tu pre všetkých a o všetko sa podelí. V januári sa Školský parlament rozhodol udeliť aj špeciálne ocenenie za dlhodobú pomoc pre žiakov 2.C triedy za to, že niekoľko mesiacov pomáhali spolužiačke po ťažkom úraze pri nosení tašky, obeda a s ďalšími potrebnými vecami.

            Za mesiac február bola na na 1. stupni ocenená Dorota Madzinová zo 4.B za to, že spolužiačke dala svoju desiatu.

            Ďakujeme všetkým, ktorí majú srdce a oči otvorené na dobré skutky okolo seba a dajú nám o nich vedieť. 

          • Projektový deň v 4.C: Krásavica na Dunaji

            26. 2. 2024

            V piatok 23.2. pred jarnými prázdninami, sa žiaci 4.C venovali spoznávaniu hlavného mesta Slovenska -  Bratislava. Čitateľské zručnosti si overili prostredníctvom čítania o historických  pamiatkách Bratislavy, vstúpili do najužšieho bratislavského domu, pocvičili sa v násobilke i delilke a navrhli dizajn bankovky i vlastnej bankomatovej karty.  Zabavili  sa i veľa naučili a nakoniec hurá na prázdniny!

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

            26. 2. 2024

            V štvrtok 22.2.2024 sa naši štvrtáci a piataci zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku v Košiciach. Slovenskí herci hovoriaci anglicky predstavili život chudobnej siroty Dicka, ktorý si za posledné peniaze kúpil mačku, aby s ňou prežil veľa dobrodružstiev. Dick rady svojej mačky - jediného ozajstného priateľa, počúval. Aj vďaka mačke postupne nadobudol to, po čom celý čas túžil – uznanie a majetok dostatočne veľký na lepší život. Ani v tomto príbehu nezostal hlavný hrdina sám a na konci si našiel aj lásku.

            Predstavenie v anglickom jazyku je výborným nástrojom ako deti motivovať nielen k učeniu sa angličtiny, ale hlavne k prekonaniu zábran hovoriť cudzím jazykom. Navyše takýmto  spôsobom sa žiakom ponúka možnosť spoznať odlišné prostredie, dodržiavať bontón slušného správania a v neposlednom rade aj spoznávať sa navzájom.

          • Beseda s Dávidom Králikom

            26. 2. 2024

            Králiček, Jabĺčko, Tukan sú názvy príbehov, ktoré ožili vo štvrtok 22.2.2024 v našej škole. 

            Vďaka učiteľovi, spisovateľovi a človeku s veľkým srdcom, Dávidovi Králikovi, sme na chvíľu spolu s detičkami na 1. stupni opustili realitu a preniesli sme sa do sveta príbehov. Prostredníctvom spevu, kreslenia, rozprávania a hier, sa detičky dozvedeli, ako z ničoho vznikne kniha. Ako králiček sa zrazu objaví na papieri. 

            Celé dopoludnie prebiehalo v duchu pokojných chvíľ, vzdelávania úcty a rešpektu, či milých úsmevov. Nakoniec si niektoré detičky zakúpili knihy, kde im Dávid napísal osobné venovanie. Ďakujeme za takého vzácne osobné stretnutie s Dávidom Králikom. 

          • Námorníci a Šmolkovia na snehu

            23. 2. 2024

            V týždni od 12.2. - 16.2.2024 sa žiaci 2.C a 2.D triedy zúčastnili lyžiarskeho výcviku 

            v stredisku Ski Jahodná. Osvojili si obúvanie lyží a naučili sa jazdiť nielen na vleku, ale aj kotve. Konštatujeme, že každý deň napredovali viac a viac. Užívali si spoločné chvíle, navzájom si pomáhali a tešili sa z pobytu vonku. Inštruktori si preverili ich zručnosti priamo na svahu. Posledný deň im pripravili preteky v slalome. 

            Každý žiak zvládol prejsť vyznačenú trasu a odmenou pre nás a rodičov bol úsmev, ktorý nám venovali pri prechode cez záverečnú bránku. Mali možnosť si užiť byť ocenení na stupienku slávy. A tak celý kurz sme ukončili odovzdávaním diplomov a malých odmien. 

          • Šaliansky Maťko - okresné kolo

            23. 2. 2024

            16.2.2024 sa v Košiciach uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese povestí Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovala Lili Adamišinová z 3.A, Nelka Furdová zo 4.A a Julka Hudáková zo 7.B. Lili Adamišinová získala na okresnej úrovni krásne 3. miesto vo svojej kategórii. Srdečne blahoželáme! 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy +421 55 729 5648 ekonomický úsek +421 55 6958 192 školská jedáleň +421 910 218 251 materská škola I. trieda +421 940 959 806 materská škola II.trieda +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A 044 43 Budimír Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu