• Christmas Picnic

            22. 12. 2023

            Počas poslednej predvianočnej hodiny si skupina tretiakov nachystala na hodine angličtiny drobnú maškrtu. Spojili sme príjemné s užitočným a nielen sme sa dobre zabavili pri jej príprave, ale tiež sme si zopakovali poznatky naučené počas vyučovania a uplatnili ich v praxi. S receptom v angličtine si žiaci hravo poradili a za krátku chvíľu sme sa mohli s chuťou pustiť do jedenia. Veľká vďaka patrí všetkým šikovným rukám, ktoré pomáhali.

            Have a wonderful Christmas!

          • Finančné vzdelávanie v Národnej banke

            21. 12. 2023

            V pondelok 18. decembra 2023 sme sa zúčastnili vzdelávania v Národnej banke Slovenska. Zážitková exkurzia sa nám veľmi páčila. Dozvedeli sme sa akými platidlami ľudia platili v minulosti. Mali sme možnosť vyskúšať si výmenný obchod. Po prestávke sme sa rozprávali o príjmoch a výdavkoch. Získané vedomosti sme si overili prostredníctvom skupinovej aktivity. Na záver sme si ešte zasúťažili v aplikácii kahoot, čo nás nesmierne bavilo. Počas exkurzie sme sa cítili veľmi príjemne aj vďaka skvelej pani učiteľke Ivanke, ktorá nás celý čas sprevádzala a odpovedala nám na všetky naše zvedavé otázky. Sme veľmi radi, že naša škola nám ponúka aj takúto formu učenia. 

          • Vianočná akadémia

            20. 12. 2023

            Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.

            Žiaci našej školy spríjemnili kultúrnym programom predvianočné obdobie svojim rodičom, blízkym a známym. Vianočná akadémia sa niesla v duchu zvykov našich dávnych predkov.  Prostredníctvom obrázkov zo života dedinskej rodiny ponúkli prierez zvykov od Kataríny, cez Ondreja, Barboru, Mikuláša, Luciu, Štedrý deň až po Betlehemcov, ktorí tradičnými prekáračkami  zvestovali narodenie Božieho syna.

          • Nadčasový zážitok: Exkurzia do Miklušovej väznice a tvorivý workshop v galérii

            18. 12. 2023

            Dňa 14.12. sa žiaci 7.A vydali na exkurziu do Miklušovej väznice v Košiciach, nasledovanú návštevou tvorivého workshopu vo Východoslovenskej galérii. Celodenný program bol plný dojmov, pohľadov a tvorivej energie.

            Miklušova väznica nám poskytla pohľad na život v minulosti. Preskúmali sme jej chodby, cely a dozvedeli sa mnoho informácií. Sprievodca nám s nadšením rozprával o väzňoch a o fungovaní väznice. Pre nás to bola neopakovateľná príležitosť naučiť sa viac o minulosti a vážiť si slobodu, ktorú máme dnes.

            Počas druhej časti dňa sme sa presunuli do Východoslovenskej galérie, kde sme sa zapojili do tvorivého workshopu. Žiaci mohli vyjadriť svoju kreativitu a fantáziu prostredníctvom vlastných obrazov. Žiaci sa taktiež zapojili do detektívnej hry a skúmali obrazy maľované ženami, ktorým bola venovaná celá výstava s názvom „Pre všetky ostatné a navždy“.

          • Vianočná besiedka v 1.C

            18. 12. 2023

            Predvianočná nálada vládne aj v 1.C triede. 15.12. si žiaci na besiedku pozvali svojich najbližších. Pozvanie  prijali rodičia, starí rodičia a aj súrodenci. Po krátkom privítaní predviedli prváci krátky program pod názvom Od Kataríny do Vianoc, v ktorom pripomenuli pozvaným hosťom  staré zvyky a tradície slovenského ľudu. Besiedka bola spojená s tvorivými dielničkami šikovných a inšpiratívnych  rodičov.  

            Besiedka sa niesla v pokojnej a tvorivej atmosfére s vôňou kávy, medovníkov a dobrôt od vychýrených gazdiniek.

          • Vianočná pošta pre seniorov z ŠKD

            18. 12. 2023

            Tradícia vianočnej pošty stále žije v pamäti našich starých rodičov. Vianočná pošta je príliš krásna na to, aby len tak zanikla. Ani tento rok sme v ŠKD nezabudli na domovy dôchodcov a s veľkým odhodlaním sme sa pustili do tvorenia vianočných pohľadníc a pozdravov. Rukou písané priania našich detí z ŠKD sú pre starkých ozajstný dar a my veríme, že naše pozdravy ich pohladia na duši, dodajú radosť a silu. „Šírenie pokoja, lásky a vďaky sú tým skutočným darom Vianoc“. 

          • Návšteva Technickej univerzity

            18. 12. 2023

            Žiaci 8.C a 9.B triedy sa zúčastnili exkurzie na Technickej univerzite v Košiciach, kde sa zoznamovali so svetom 3D tlače. Najprv si prezreli klasické 3D tlačiarne na tlač výrobkov z plastu a potom sa oboznámili aj s inými tlačiarňami, kde sa vyrábajú rôzne medicínskej pomôcky pre ľudí, napríklad dlahy, ale aj nové zuby či bedrové kĺby z titánu. Žiaci sa dozvedeli, ako funguje 3D tlač, kde všade sa dá využiť a dozvedeli sa niečo aj o budúcnosti medicíny a 3D tlače. Následne sa žiaci presunuli do Technického múzea v Košiciach, kde sa dozvedeli niečo o histórii hutníctva v našom regióne a prezreli si aj výstavu 200 rokov elektrotechniky, kde mali možnosť vidieť, ako sa postupne vyvíjala technika.

          • Tohtoročný Mikuláš

            14. 12. 2023

            Aj tento rok ako každý doteraz, zavítal k nám do školy i škôlky Mikuláš. Anjeli a škriatkovia mu pomáhali, aj čerti balíčky roznášali. Pesničkami, básničkami aj tančekom si ho deti uctili a odmenu sladkú si tak zaistili. Poďakovať sa patrí našim deviatakom, že prípravu akcie zobrali útokom. Oblečení za Mikuláša a jeho pomocníkov, začali december dobrých skutkov.

          • Sladké tajomstvá v 1.C

            12. 12. 2023

            8.12. nás v 1.C svojou návštevou potešil pán Miroslav Pavlišin a predviedol nám kúzlo pečenia palaciniek. Palacinky si spoločne ozdobili pripravenými dekoráciami a džemom z domácej kuchyne mamičiek a babičiek. Čakanie na palacinky si detičky spestrili vykrajovaním a pečením medovníčkov. Tie vôňou a chuťou bohato  spestrili predvianočnú náladu. Pánovi Pavlišinovi zo srdca ďakujeme a všetkým prajeme pohodové Vianoce.

          • Zbierka sladkostí na mikulášske balíčky

            7. 12. 2023

            Je už našou tradíciou, že každý rok v predvianočnom čase sa na našej škole koná pod taktovkou Školského parlamentu zbierka sladkostí na mikulášske balíčky pre deti, ktoré nemajú možnosť ich dostať. 

            Ďakujeme všetkým zapojeným žiakom, rodičom a kolegom za prinesenie sladkostí či finančné príspevky, všetkým dobrovoľníkom za  zbieranie a triedenie sladkostí a za balenie a rozvoz mikulášskych balíčkov balíčkov. Vďaka vašej pomoci sme mohli tento rok obdarovat 145 detí z Centra  pre deti a rodiny Košice - Hurbanova, z Centra Svetielko v Prešove a zo ZŠ Kráľovce. V ich mene vám zo srdca ďakujeme!

          • ŠKD: Zober loptu nie drogy

            7. 12. 2023

            V mesiaci november sme sa v ŠKD venovali téme „Zober loptu, nie drogy. V snahe ukázať deťom možnosti trávenia voľných chvíľ v spoločnosti svojich priateľov. Deti strávili v ŠKD prostredníctvom pobytových, výchovno-vzdelávacích, zážitkových a športových aktivít krásne dni. Zaujímavou aktivitou boli prezentácie, doplňovačky, tajničky, ktoré deťom odkrývali návody na správny životný štýl a nezmyselnosť drogy. Samozrejme nechýbali ani zaujímavé výtvarné práce detí. 

          • Finančné vzdelávanie v Národnej banke

            1. 12. 2023

            Aj tento rok pokračujeme vo finančnom vzdelávaní našich detí v spolupráci s projektom "5 Peňazí" od Národnej banky Slovenska s cieľom podporiť zručnosti detí v oblasti práce s peniazmi. 

            Čo na to povedali žiaci a žiačky z 9.A po minulotýždňovom vzdelávani?

            "Naučíte sa ako narábať s peniazmi."

            "Aspoň trochu si priblížite svet dospelých a peniaze."

            "Vyskúšali sme si prácu v rôznych povolaniach a tiež rozdelenie si výplaty na základné rodinné výdavky. Myslím, že to bolo veľmi poučné a pomôže nám to aj do života. Preto by som toto vzdelávanie odporúčala."

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
        • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy +421 55 729 5648 ekonomický úsek +421 55 6958 192 školská jedáleň +421 910 218 251 materská škola I. trieda +421 940 959 806 materská škola II.trieda +421 940 233 703 materská škola III.trieda
        • Školská 11/8A 044 43 Budimír Slovakia
        • 31953271
        • 2021245798
      • Prihlásenie

    • Nájdete nás aj tu