• Deň s hravým digitálnym prostredím Nextgeneration
          • Deň s hravým digitálnym prostredím Nextgeneration

            21. 5. 2015

            V rámci spolupráce so spoločnosťou ASIT, sme skúmali vhodnosť využitia interaktívnej sady "NextGeneration“ vo vyučovacom procese. Po spracovaní grantovej výzvy sme získali sadu s úlohou vypracovať námety a návrhy v oblasti vzdelávacieho procesu v predmetoch zemepis, dejepis a výtvarná výchova s prepojením na cudzie jazyky a vypracovať tiež kreatívny návrh jej využitia. Žiaci 7.B triedy si dnes mali možnosť vyskúšať interaktívnu sadu "Nextgeneration", ktorá im spestrila vyučovanie na hodinách matematiky, anglického jazyka, výtvarnej výchovy a geografie. Okrem manuálnych zručností si preskúšali aj pozornosť, precíznosť, šikovnosť a kreativitu.  

        • Školský ples
          • Školský ples

            23. 1. 2015

            Jubilejný 15. ročník školského plesu je úspešne za nami. Sprevádzala ho úžasná atmosféra, skvelá zábava a príjemná hudba. O spestrenie sa postaral aj vynikajúci Peter Ondria, alias slovenský Louis Armstrong. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na jeho príprave a realizácii a tešíme sa na ďalší ročník!

        • Získanie čestného názvu
          • Získanie čestného názvu

            21. 11. 2014

            Dňa 20. novembra 2014 sme usporiadali slávnostnú akadémiu, na ktorej generálna riaditeľka sekcie regionálneho školstva MŠVVaŠ SR,  PhDr. Soňa Hanzlovičová, odovzdala pani riaditeľke Certifikát s čestným názvom udeleným škole. Nový názov, ktorý škola hrdo ponesie, znie: Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika. Akadémiou nás sprevádzal kultúrny program v podaní našich žiakov a pedagógov. Pri tejto príležitosti odznela po prvýkrát nová školská hymna.

        • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi
          • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi

            10. 4. 2017

            V duchu hesla G. Santayana: „Tí, čo sa nepamätajú na minulosť, sú odsúdení na to, aby ju prežili znova“ sme sa 6. apríla s ôsmakmi a deviatakmi zúčastnili poznávacej exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi, ktoré sa nachádza v autentických priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. V nedávno moderne zrekonštruovanom múzeu sme absolvovali odborný výklad a prešli sme jednotlivými expozíciami. Sú tu vystavené dobové dokumenty, fotografie a rôzne predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska počas druhej svetovej vojny. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Významnou súčasťou múzea je stredisko, ktoré poskytuje výchovno–vzdelávacie podujatia, semináre a školenia zamerané na oboznamovanie verejnosti so židovskou kultúrou a dopadom holokaustu na život Židov na našom území. Aj my sme si vypočuli zaujímavú prednášku na tému Deti v koncentračnom tábore a pozreli film. Ani dlhá cesta vlakom a neprajné počasie nám nezabránili v tom, aby sme sa dozvedeli viac o neslávnej časti našej histórie. Návšteva Múzea holokaustu je pre nás mementom, nezabudnúť na to, čo bolo a nedopustiť, aby sa dialo niečo podobné v budúcnosti. Mgr. Jurášová, Mgr. Petrášková, Mgr. Timková

        • Deň úcty k starším
          • Deň úcty k starším

            25. 10. 2016

            25. októbra sme si pripomenuli ľudovú múdrosť, ktorá hovorí, že človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi. Kultúrnym programom sme vzdali úctu našim starým rodičom. Ďakujeme Obecnému úradu v Budimíre za spoluprácu. 

        • Návšteva Kaštieľa v Budimíre
          • Návšteva Kaštieľa v Budimíre

            8. 4. 2017

            Žiaci III.A triedy navštívili nádherný Kaštieľ historických hodín v našej obci. V rámci vlastivednej témy Spoznávame dejiny a učiva Predmety ako svedkovia doby si žiaci mohli historické predmety z minulosti pozrieť priamo v expozícii kaštieľa. Zaujala ich hlavne stála expozícia historických hodín, ale aj iné predmety, ktoré sa zachovali.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

            24. 10. 2016

            Dnes ty mne, zajtra ja tebe - pod týmto názvom sa niesla ďalšia akcia zameraná na vzájomné učenie sa vo dvojiciach a podporu čítania v rámci celoslovenského projektu Medzinárodný deň školských knižníc. Žiaci z jednotlivých tried vytvorili dvojice mladší so staršími a opäť čítali a so záujmom plnili rôzne úlohy zamerané na čitateľskú gramotnosť. Pri práci prišli na to, že čítanie môže byť aj zábavné, aj hravé, aj tvorivé, čo potvrdili pri všetkých aktivitách. Ceníme si, že prišli medzi nás starí rodičia, ktorí vytvorili dvojicu so svojimi vnukmi a spoločne plnili dané úlohy. Do aktivít sa s chuťou zapojili aj naši najmenší škôlkari

        • Malí záchranári
          • Malí záchranári

            6. 4. 2017

            Nezisková organizácia Falck n.o. z Košíc a jej záchranársky tím hravou formou s macom Mišom a včielkou Majou učili žiakov 1.A, 1.B, 1.C, 2.A a 3.B základy prvej pomoci, ale aj veľmi užitočné postupy, ako správne kontaktovať tiesňové linky 155 a 112. Deti sa naučili i to, ako zistiť, či človek v bezvedomí dýcha, či nie je ohrozený na živote a ako mu v takom prípade pomôcť. Detí zaujala aj sanitka, ktorú si mohli obzrieť zblízka a spustiť aj sirénu. Záchranársky tím mal pre detičky prichystané aj darčeky. Podujatie nám pomohla zorganizovať MUDr. Eva Tutková, za čo srdečne ďakujeme!

             
        • Čítame spolu
          • Čítame spolu

            24. 10. 2016

            Aj naša škola sa dnes 24. októbra zapojila do spoločného čítania rozprávky, ktoré organizovalo MŠ VVaŠ SR pod záštitou samotného ministra školstva pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc. Rozhodli sme sa, že to budeme realizovať prostredníctvom školského rozhlasu a na čítanie sme pozvali nášho pána starostu Mgr. V. Staňa. Sme radi, že naše pozvanie neodmietol a prišiel medzi nás. Spoločné čítanie otvoril čítaním rozprávky O chlapcovi, ktorý mal psa, po ňom čítala žiakom pani riaditeľka a následne rozprávku čítali učitelia aj samotní žiaci v jednotlivých triedach. O tom, že sa im to páčilo, svedčia aj postery, na ktorých celý príbeh krásne zilustrovali. Aj takýmto spôsobom sa snažíme podporiť vzťah detí k čítaniu, poukázať na dôležitosť čítania v živote človeka, pretože táto činnosť je dnes u žiakov popri mobiloch a počítačovej technike veľmi málo atraktívna.

        • Exkurzia do Múzea židovskej kultúry v Prešove
          • Exkurzia do Múzea židovskej kultúry v Prešove

            6. 4. 2017

            6. apríla žiaci siedmeho ročníka v rámci občianskej náuky absolvovali exkurziu, na ktorej sa vďaka pútavému výkladu lektorky Múzea židovskej kultúry dozvedeli mnoho zaujímavostí z histórie života židovskej obce. Že ich to zaujalo svedčí aj to, že nielen pozorne počúvali, ale aj kládli zvedavé otázky. S veľkým záujmom si  prezreli aj exponáty týkajúce sa náboženského, ale aj rodinného života židovských rodín. 

        • Záhradná slávnosť
          • Záhradná slávnosť

            23. 10. 2016

            Týždenný projekt "Hovorme o jedle" vyvrcholil na našej škole Záhradnou slávnosťou, ktorá sa pre nepriaznivé počasie uskutočnila vo VIII.B triede. Akcia prebiehala v spolupráci s rodičmi a s jej prípravou nám pomohli naši šikovní ôsmaci. Pripravili slávnostnú tabuľu vyzdobenú jesennými dekoráciami, kde nechýbali mäsové výrobky od rodiny Capkovej, včelie produkty od Nemčíkovcov, domáce koláčiky, džemy a košíky plné ovocia od p. Gunišovej a p. Andorovej. Z potravín, ktoré priniesli do školy deti, pripravili chutné chlebíčky, jednohubky, očká, ovocné a zeleninové taniere,... Čo si žiaci priniesli, to s chuťou aj skonzumovali a navyše prizvali na ochutnávky aj svojich spolužiakov z iných tried. 

            "Toto bol najlepší deň v škole. Mohol by sa opakovať častejšie" - bola bezprostredná reakcia jednej ôsmačky, ktorá svedčí v jej prospech. Čo k tomu dodať?

            Naše veľké ĎAKUJEM patrí všetkým zúčastneným na tomto projekte.

             

        • Vynášanie Moreny
          • Vynášanie Moreny

            6. 4. 2017

            Vítame jar podľa zvykov a tradícii našich predkov – vynášaním Moreny. Morenu, ako symbol zimy, odprevadil na "poslednej ceste" skoro celý prvý stupeň dúfajúc, že jej zapálením a utopením v rieke Torysa skončí moc pani Zimy a nad krajinou zavládne Jar. Pri výrobe Moreny sme dodržali environmentálne zásady a vyrobili sme ju z papiera. Radosť z netradičnej prechádzky prejavili žiaci spevom ľudových piesní.​

        • Turisti a Margecianske fajnoty
          • Turisti a Margecianske fajnoty

            17. 10. 2016

            Turisti z krúžku využili krásnu jesennú sobotu na super výlet. Navštívili obec Margecany, kde sa konal festival tradičných remesiel, jedál a folklóru. Okrem výborného kultúrneho programu, ochutnávky tradičných slovenských halušiek s bryndzou nezaháľali a nezabudli na turistiku. Navštívili sme Margeciansky tunel, vzdialený od obce 2,5 km, ku ktorému sme sa dostali pekným chodníkom popri Ružíne. Po návrate do obce sme si ešte pozreli Uličku remesiel a dozvedeli sa opäť niečo nové. Počasie i výlet vyšli na jednotku, budeme sa tešiť nabudúce!!!

        • Plavecký kurz III.B
          • Plavecký kurz III.B

            14. 10. 2016

            Od 4. októbra do 7. októbra žiaci III. B triedy absolvovali plavecký výcvikový kurz v Košiciach. Kurz viedol pán učiteľ Mgr. Nemčík. Plavecký kurz bol prospešný pre všetkých žiakov. Všetci si zdokonalili svoju techniku plávania. Najväčším prínosom bol však  pre žiakov, ktorí mali z vody strach, a ten vďaka plaveckému kurzu prekonali. 

        • Noc v škole
          • Noc v škole

            4. 4. 2017

            Trieda 6.A si za dobrú prácu na matematike vybrala za odmenu stráviť noc v škole. Bol to pre nás nezabudnuteľný zážitok - večer sme začali priateľským futbalovým turnajom a v športovom duchu sme pokračovali aj v škole fajnbalovým turnajom a hraním ping-pongu a stolného futbalu. Po chutnej pizzi na večeru sme v dvoch družstvách plnili rôzne úlohy a zadania a podarilo sa nám nakoniec spolu objaviť poklad. Večer sme nakoniec triedu premenili na kino a pozreli si spoločne film. Bolo nám spolu perfektne - oplatilo sa makať a zbierať body!

        • Z čarovného kufríka
          • Z čarovného kufríka

            11. 10. 2016

            Záujmová činnosť je v plnom prúde, a tak sme mohli rozbehnúť "veľké jesenné pátranie" a nájsť odpovede na niekoľko otázok: Kde sa skrývajú živočíchy? Aké plody nájdeme v parku? Koľko krokov napočítam cestou do parku? Ktorý list sa s ktorým najviac podobá? Koľko detí objíme najstarší strom v parku? Odpovede nachádzali žiaci v krúžku Z čarovného kufríka a zároveň sa postarali aj o čistotu v parku.

        • Diddlinky z 1.B v medovníkovom domčeku
          • Diddlinky z 1.B v medovníkovom domčeku

            3. 4. 2017

            Deň otvorených dverí, dňa 29. marca 2017, bol pre Diddlinky z 1.B triedy príležitosťou ukázať, čo všetko sa naučili od začiatku školského roka. Počas hodín slovenského jazyka, matematiky a výtvarnej výchovy mali možnosť odprezentovať nadobudnuté čitateľské i pisateľské zručnosti. Čítaním príbehu o medovníkovom domčeku, prácou na interaktívnej tabuli, vypĺňaním pracovných listov "rozsvietili" okná na medovníkovom domčeku. Poskladali rozsypané slová ukryté v medovníkových pohárikoch, slová poskladali do viet a vpísali ich do škridlí na streche. Utvorili tak prekrásnu farebnú chalúpku. Napokon sami vyfarbili a vystrihli vlastný medovníkový domček, do ktorého ukryli sladkú maškrtu. Ďakujeme rodičom, že sa postarali o sladké i slané pochúťky. Zamaškrtili sme si i zahrali sa. Ale predovšetkým sa veľa naučili o tom, že rodičov treba poslúchať. Deti, deti, detičky, počúvajte mamičky. Bolo naše spoločné heslo tohto výnimočného dňa.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

            11. 10. 2016

            V týždni od 10. októbra do 16. októbra sme sa zapojili do projektu Hovorme o jedle. Žiaci majú možnosť viac sa zamyslieť nad jedlom, ktoré každý deň prichádza na ich tanier. Pre niektoré deti sa "nechutná" zelenina a ovocie zmenili na chutné nátierky, šaláty, smoothie, šťavy, koláčikyjednohubky. Žiaci na prvom stupni so svojimi triednymi učiteľkami a rodičmi pripravili bohaté menu, ktorým pohostili svoju paralelnú triedu a zároveň v čase od 11:30 do 14:30 zrealizovali ochutnávku jedál pre rodičov. Nad hotovými produktmi dozerala žiacka Zelená hliadka, zložená zo žiackych tímov jednotlivých tried. Úlohou hliadky bolo ponúkať okoloidúcim produkty a postarať sa o dopĺňanie jedál. Okoloidúci "ochutnávači," mali možnosť odniesť si aj recept podľa záujmu. Všetkými aktivitami zároveň plníme úlohy projektu Jedlá zmena, ktorým reagujeme na rastúci záujem o zodpovednú konzumáciu potravín, aby žiaci neplytvali jedlom, aby sa snažili znížiť spotrebu mäsa a uprednostňovať domáce potraviny.

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • riaditel(zavináč)zsbudimir.edu.sk
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy

        +421 55 729 5648 ekonomický úsek

        +421 55 6958 192 školská jedáleň

        +421 910 218 251 materská škola I. trieda

        +421 940 959 806 materská škola II.trieda

        +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A
        044 43 Budimír
        Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu