• Sing a song
          • Sing a song

            15. 11. 2015

            V piatok 13. novembra sa jedáleň našej školy premenila na Oxfordskú hudobnú sieň. Žiaci, ktorí sa zapojili do súťaže Sing@song, spievali piesne v anglickom jazyku. Tento, v poradí už 4. ročník, oslovil viac ako 80 "spevákov". Podali výborné výkony a porota mala veľmi ťažké rozhodovanie pri vyhodnocovaní. Nakoniec po zhodnotení všetkých kritérií sa zhodla na nasledujúcom poradí. V I. kategórii sa na 1. mieste umiestnili naši najmenší speváci, deti z MŠ Budimír. V II. kategórii 1. miesto získali žiaci 1.B triedy, 2. miesto obsadili žiaci 2.A triedy, 3. miesto získali Julka Klimčíková a Paťka Pagačárová2.A triedyLeo Čontoš z 2.B triedy. V III. kategórii bolo nasledovné umiestnenie: 1. miesto vyhral Miško Hulič so známou piesňou Oh, Susana, 2. miesto Eliška Tkáčová Jurko Hvizdoš zo IV.B triedy s piesňou Little blue boy, 3. miesto získal kolektív 4.A triedy s piesňou Old Mc Donald. V IV. kategórii boli udelené dve miesta: 1. miesto získala Laura Krišandová5.B triedy2. miesto žiaci z 5.C triedy. Poslednú V. kategóriu podporila Denisa Goliašová, ktorá podala výborný hudobný výkon a získala 1. miesto. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tejto súťaže. vysledkova_listina_S@S.pdf

        • Oceňovanie darcov krvi
          • Oceňovanie darcov krvi

            15. 11. 2015

            Slovenský Červený kríž každoročne organizuje vzácnu akciu s názvom Oceňovanie darcov krvi za bezpríspevkové darovanie krvi. Podľa počtu odberov krvi plaketou profesora MUDr. Jána Jánskeho ocenilo aj tento rok dňa 12.11.2015 v Košiciach striebornou plaketou po 20. odberoch, zlatou plaketou ženy po 30. odberoch, mužov po 40. odberoch, diamantovou plaketou ženy po 60. odberoch a mužov po 80. odberoch. Medailou profesora MUDr. Kňazovického ocenili ženy za 80 odberov a mužov za 100 odberov. Aj tento rok sme mali tú česť toto slávnostné oceňovanie doplniť hudobným programom v podaní žiakov našej školy.  

        • Solivar a Zlá diera
          • Solivar a Zlá diera

            15. 11. 2015

            Po štvrtkovom absolvovaní Kompara sme sa v piatok 13. novembra vybrali so žiakmi 9. ročníka do Prešova a jeho okolia. Najprv sme navštívili objekty Múzea Solivar, kde sa soľ ťažila a varila do roku 1970. Odvtedy sú jeho priestory Národnou kultúrnou pamiatkou. Žiaci sa oboznámili so spôsobmi pôvodnej ťažby kamennej soli, ktorú neskôr nahradilo varenie a odparovanie soľanky. Následne sme sa presunuli k jaskyni Zlá diera a vybavení prilbami, čelovými, karbidovými lampami a s trochou adrenalínu sme sa zúčastnili jej prehliadky. Odvážnejší si mohli vyskúšať i pravé jaskyniarske lezenie v stiesnenejších priestoroch. Celým výletom nás opäť sprevádzalo krásne slnečné počasie a všetci sme si odniesli nezabudnuteľné zážitky.

        • Matematická súťaž Liga 4x4
          • Matematická súťaž Liga 4x4

            15. 11. 2015

            Dňa 12. novembra 2015 sa na Gymnáziu Alejova 1 v Košiciach konala, tak ako každoročne, matematická súťaž LIGA 4x4. Naše štvorčlenné družstvo piatakov v zložení Hana HuličováAlex Hoger, Ema MakováDominika Mihaličová a sa z trinástich zúčastnených škôl z okresu Košice -  okolie umiestnilo na krásnom 2. mieste. Ďakujeme našim múdrym hlavičkám za úspešnú reprezentáciu školy!

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

            15. 11. 2015

            11. november 2015 bol slávnostným dňom pre našich prváčikov. V sále kultúrneho domu boli po slávnostnom sľube oficiálne pasovaní za školákov a prijatí do cechu žiackeho. Túto slávnostnú chvíľu umocnila prítomnosť ich rodičov a starých rodičov, ktorí pripravili pre svoje deti milé pohostenie. Veľké poďakovanie si zaslúžia aj triedne pani učiteľky, ktoré celú slávnosť pripravili. 

        • Prírodovedko
          • Prírodovedko

            8. 11. 2015

            Tretí ročník prírodovednej súťaže Prírodovedko, ktorú organizuje Mgr. Bibiána Baltovičová, dnes odštartovali zástupcovia všetkých tried prvého stupňa. Úlohy boli rozdelené podľa obtiažnosti prebraného učiva v jednotlivých ročníkoch obohatené o úlohy tvorivé s dôrazom na kreativitu a kooperáciu. Odmenou bol putovný ježko Jožko, ktorého získali triedy 1.A, 2.B, 3.B a 4.A. Víťazným triedam blahoželáme!

        • Medzinárodný týždeň vzdelávania
          • Medzinárodný týždeň vzdelávania

            6. 11. 2015

            Vyvrcholením Medzinárodného týždňa vzdelávania v slovenskom  jazyku a literatúre bol kvíz venovaný 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Žiaci 5. – 9. ročníka si overili vedomosti o kodifikátorovi spisovnej slovenčiny Ľudovítovi Štúrovi rôznymi zábavnými  metódami a formami. Svoj umelecký talent  prejavili tvorbou básne ako aj kresbou. Medzi najúspešnejších žiakov v 1. kategórii patrili žiaci 5.B  a v 2. kategórii žiaci  9.B triedy. Rôznymi aktivitami so žiakmi si pripomíname a vzdávame úctu tejto významnej osobnosti slovenských dejín. 

        • Ruský tábor Buratino
          • Ruský tábor Buratino

            6. 11. 2015

            23. – 25.10.2015 žiaci siedmeho ročníka strávili predĺžený víkend na Zemplínskej Šírave v ruskom tábore Buratino, ktorý už niekoľko rokov organizuje SCVČ  Buratino Košice. Viac ako 50 žiakov rôznych škôl nielen zo Slovenska, ale aj z Ukrajiny malo možnosť preveriť si svoje zručnosti komunikovať v ruskom jazyku prostredníctvom rôznych aktivít. V pracovných dielňach, folklórnom behu, medzinárodnom futbalovom zápase, na koncerte zostavenom z programov pripravených jednotlivými oddielmi, na diskotéke bolo možné počuť ruský jazyk. Našim žiakom sa pobyt v tábore páčil, na budúci rok plánujú ísť opäť. Môžete sa pridať k nim.

        • Vyučovanie s ozajstným Angličanom
          • Vyučovanie s ozajstným Angličanom

            3. 11. 2015

            V rámci projektu English One - Nové trendy vzdelávania učiteľov anglického jazyka, spolufinancovaného zo zdrojov Európskej únie a podporovaného MŠVVaŠ SR, má naša škola možnosť využívať digitálne vzdelávacie materiály Core Curriculum for English. Súčasťou seminárov English One sú odborné poradenstvá a konzultácie, ako aj popularizačné hodiny s rodenými Angličanmi. Dňa 2. novembra 2015 sme využili túto jedinečnú príležitosť pozvať odbornú konzultantku projektu Mgr. Vasiľovú a Angličana Marka. Žiaci  7.-9. ročníka boli nadšení netradičným vyučovaním anglického jazyka rôznymi aktivizujúcimi metódami a formami ako aj pravou angličtinou. Dúfame, že nový zážitok zo stretnutia prinesie žiakom skúsenosť do budúcnosti a pochopia dôležitosť učenia sa cudzích jazykov.

        • Návšteva ministra školstva
          • Návšteva ministra školstva

            3. 11. 2015

            3. novembra 2015 sme mali v škole vzácnu návštevu. Navštívil nás minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Privítali sme ho "po slovensky" chlebom a soľou a v podaní školskej kapely školskou hymnou. Počas prehliadky priestorov školy zavítal medzi deti materskej školy a navštívil tiež našich prvákov. Nasledovala diskusia so starostami okolitých obcí a riaditeľmi škôl v našom regióne. 

        • Projektový deň „ Jeseň v našej triede“
          • Projektový deň „ Jeseň v našej triede“

            2. 11. 2015

            Jeseň je krásna, stromy sú odeté v pestofarebnom šate. Slniečko sa prediera spoza mrakov a chladný vietor  pofukuje a ochladzuje nám tváre. Aj my v 1.B triede sme si urobili krásny projektový jesenný deň v našej triede. Žiaci veľmi  pekne pracovali na interaktívnej tabuli, kde riešili rôzne úlohy, vyhľadávali písmenká, ktoré už poznajú v básni o jeseni, priraďovali začiatočné slabiky k ovociu, zelenine, k zvieratkám. V matematike kreslili a porovnávali daný počet jesenného ovocia, zeleniny, gaštanov, žaluďov. Urobili krásne jesenné projekty a nakoniec si pochutili na čerstvom ovocí.

        • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice
          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

            2. 11. 2015

            Dňa 26. októbra 2015 sa žiaci 5. – 9. ročníka pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc zapojili do celoslovenského projektu uskutočneného pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“. V rámci tohto podujatia navštívili literárno-hudobno-dramatické predstavenie v kultúrnom dome a následne vykonávali v školskej knižnici rôzne aktivity zamerané na prácu s knihou, na čítanie s porozumením textu a profesijnú orientáciu. Práca ich zaujala, pracovali aktívne, zaujato a zodpovedne.

        • Projektový deň "Jeseň v našej triede"
          • Projektový deň "Jeseň v našej triede"

            1. 11. 2015

            Pani Jeseň zaklopala aj na dvere 1.A a veľmi rýchlo pochopila, že žiačikovia už poznajú prvé písmenká a vedia prečítať prvé slabiky, slová, ba aj vety, preto im rozhodila listy so slabikami a obrázky zvierat. Žiakom slabiky nerobili žiadne problémy, priradili ich k pomenovaniam zvierat, ktoré môžme vidieť vo voľnej prírode. Jeseň, to sú plody z lesa, ovocných a zeleninových záhrad, tak prečo sa s nimi nezahrať na hodine matematiky. Porovnať počet gaštanov, orechov, či žaluďov, to bola predsa hračka. Zahrali sme sa aj pri výrobe miešaného ovocného kompótu. V skupinkách sme kreslili daný počet a druh ovocia. Aby sme pošteklili aj naše jazýčky, vyrobili sme ovocný šalát. A že nám naozaj chutil, svedčia prázdne poháre. Už teraz sa tešíme na ďalšie hravé učenie.

        • Exkurzia do opálových baní
          • Exkurzia do opálových baní

            29. 10. 2015

            V krásnom slnečnom počasí sme sa dňa 28. októbra so žiakmi 7.a 8.ročníka zúčastnili exkurzie do Opinej a Dubníka, na ktorej nás sprevádzal miestny evanjelický kňaz p. Grega. Naša návšteva začala na fare v Opinej. Tu sme sa v prezentácii oboznámili s históriou mineralógie v tejto oblasti a najčastejšie sa vyskytujúcimi druhmi opálov. Potom sme si prezreli zbierku minerálov p.Gregu v jeho malom múzeu. Zaujímavosťou v ňom boli i visiace netopiere, ktoré sa tam pripravujú na zimný spánok. Následne sme sa presunuli do Dubníka a absolvovali turistickú trasu nad opálovými baňami kde sme mali možnosť vidieť vstupy do niektorých štôlní. Exkurzia bola pre nás všetkých vydareným zážitkom, za čo ešte raz ďakujeme nášmu sprievodcovi.

        • Putovná výstava bábok z "Rozprávkovej krajiny"
          • Putovná výstava bábok z "Rozprávkovej krajiny"

            1. 11. 2015

            Do rozprávkového sveta plného strašidiel, víl, bosoriekškriatkov sa na chvíľu ponorili naši žiaci, ktorí si prezreli putovnú výstavu bábok pražskej výtvarníčky, spisovateľky, ilustrátorky Vítězslavy Klimtovej v Kaštieli sv. Floriána v Budimíre. Vymodelovala vyše 700 bábok – rozprávkových postavičiek. S niektorými obveseľuje nielen tých najmenších, ale radi si ich prostredníctvom výstavy pozrú aj tí, skôr narodení v Českej republike i na Slovensku. Žiaci si mohli pozrieť jej známy Lexikón ohrozených druhov strašidiel, ilustrovanú knihu Boženy Němcovej Babička a mnoho ďalších ilustrácií. Všetci si nachvíľu spomenuli na rozprávky z útleho detstva.

        • Kvapka krvi
          • Kvapka krvi

            26. 10. 2015

            Dňa 23. októbra 2015 sa v našej škole opäť organizovala akcia v spolupráci so Slovenským Červeným krížom pod názvom PRE TEBA KVAPKA, PRE DRUHÉHO ŽIVOT. Darovanie krvi je "tréningom" organizmu na mimoriadne situácie spojené s veľkou stratou krvi. Nejde len o havárie a iné nebezpečné situácie u dospelých, ale hlavne u detí. Väčšina krvi a krvných doštičiek putuje najviac práve na detské oddelenia nemocníc i oddelenia detskej onkológie. Darovanie krvi taktiež prispieva k regenerácii organizmu, náhly úbytok krvi pri jej darovaní "vyprovokuje" organizmus k tvorbe nových krviniek. Pravidelní darcovia sa cítia lepšie, hovoria o celkovom omladení. Darovanie krvi u mužov môže zredukovať riziko srdcových chorôb. Veľkým prínosom do nášho zoznamu nových darcov bola aj pani Dudeková Ľudmila z Lemešian, ktorá je nositeľkou zlatej plakety Jána Jánskeho. Srdečná vďaka všetkým, ktorí sa zúčastnili už tretieho odberu tejto vzácnej tekutiny.

        • Záhady, osudy, múmie
          • Záhady, osudy, múmie

            22. 10. 2015

            Samotný názov skrýva záhady. Žiaci 7. ročníka sa chceli 20. októbra 2015 dozvedieť viac o zaujímavých múmiách. Navštívili Východoslovenské múzeum v Košiciach, aby im pani lektorka odkryla pôvod súboru nálezov 10 múmií z 18. storočia pochádzajúcich z mestečka Vác, v Maďarsku. Na každého návštevníka zanechala putovná výstava hlboký dojem, lebo sa dozvedeli o tajomstvách, ktoré súčasní výskumníci odhalili.

        • Plavecký výcvik 3.A
          • Plavecký výcvik 3.A

            16. 10. 2015

            Žiaci 3.A triedy, v termíne 5.10. - 9.10. absolvovali plavecký kurz v priestoroch Mestskej krytej plavárne v Košiciach. Počas päťdňového kurzu zvládli základné plavecké zručnosti. Osvojili si splývanie, skoky do vody aj techniku plávania znak a prsia. Všetci žiaci mali veľkú radosť z netradičného vyučovania. Mnohí z nich prekonali strach z vody a na konci týždňa sa všetci tešili z úspešného zvládnutia plaveckých pretekov. Za odvahu a vytrvalosť získali "Mokré vysvedčenie“

        • American dream
          • American dream

            19. 10. 2015

            15. októbra sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku "American dream", kde si mali možnosť v praxi overiť svoje znalosti z anglického jazyka. Predstavenie atraktívnou a hravou formou umožnilo žiakom zdokonaľovať si vedomosti  a nadobúdať schopnosti bezprostrednej interakcie.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • riaditel(zavináč)zsbudimir.edu.sk
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy

        +421 55 729 5648 ekonomický úsek

        +421 55 6958 192 školská jedáleň

        +421 910 218 251 materská škola I. trieda

        +421 940 959 806 materská škola II.trieda

        +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A
        044 43 Budimír
        Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu