• Vedecké dopoludnie

            31. 5. 2022

            V utorok 31. mája sa naša škola naplnila vedcami. Veľkými, malými, naozajstnými i možno budúcimi. Všetkých vedychtivých spojilo podujatie Vedecké dopoludnie. Začalo na školskom dvore tajomným pokusom Slonia zubná pasta a pokračovalo zasväcovaním sa do tajov vedy na jednotlivých stanovištiach. A že neboli hocijaké, veď posúďte sami: Vákuové experimenty, Optika, Mikrosvet, Fyzika inak, Biológia inak, Chemické pokusy, Programovanie, Salinita vody, Van de Graaffov generátor,... 1.júna zasa dostali darček žiaci na prvom stupni v podobe ukážok vedy, žiaci druhého stupňa ich zasvätili do tajov predmetov, ktoré ich čakajú, ako napr. chémia a fyzika. Bavili sa nielen žiaci, ale i učitelia. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli viac sa priblížiť k chápaniu javov sveta a veríme, že sme práve založili tradíciu, ktorá sa bude opakovať a rozvíjať.

          • Rozhýbaná modrá skupina

            31. 5. 2022

            Všetky našec "céčky" 1.C, 2.C, 3.C, 4.C sa stretli na zelenom ihrisku, kde sa spoločne rozhýbali netradičnými športovými disciplínami. Počasie nám prialo, slniečko sa usmievalo a my sme mali veľkú radosť z pohybu a vzájomnej pomoci pri spoločnom cvičení. 

          • Deviataci v Národnej banke Slovenska

            30. 5. 2022

            Žiaci 9.A sa dňa 25.5.2022 zúčastnili exkurzie v Národnej banke. Program bol zameraný na rozvoj finančnej gramotnosti. Čo sme robili? So skúsenou lektorkou sme absolvovali rôzne tvorivé a interaktívne aktivity. Napríklad sme dostali čistú mzdu za mesačnú prácu určitého povolania, následne sme ju mali rozdeliť na poplatky za domácnosť. Túto exkurziu určite všetkým odporúčame, zábavili sme sa a niečo nové sme sa naučili.

          • Antické Grécko a Rím

            24. 5. 2022

            Týždeň gréckej a rímskej kultúry sa niesol v znamení vtedajšej módy a v tradičnom oblečení prišli učitelia aj žiaci. Krásne amfory zdobia priestory školy, pribudli aj antické brány, figuríny s oblečením a výstavy rôznych predmetov. Fotografovalo sa pri fotostene a na hodinách telesnej výchovy sa realizovali športové aktivity gréckych olympijských hier - beh, štafetový beh, hod oštepom... Po chodbách sme stretali skupiny žiakov vedené staršími žiačkami, ktoré ich sprevádzali výstavou.   

          • Premena školskej záhrady na klimatickú

            19. 5. 2022

            Projekt Klíma nás spája pod vedením koordinátorky Mgr. B. Baltovičovej sa realizuje v našej školskej záhrade. Pribudli vyvýšené záhony, zberné nádoby na vodu, vsakovacie chodníčky dažďovej vody, veľa zelene, chodník, ... Chodníky sa budú tiahnuť okolo rastlín cez najsuchšie miesta v záhrade. Dažďová záhrada bude napájaná dažďom a tiež zachytenou vodou zo zberných nádob v čase sucha.

          • Beh okolo Slanského hradu

            18. 5. 2022

            17. mája sa žiaci 5., 7. a 8. ročníka zúčastnili súťaže "Beh okolo Slanského hradu". Dominika Račinskis skončila v kategórii 5. a 6. ročník dievčatá na 2. mieste a Peter Vlček v kategórii 7. a 8. ročník chlapci tak isto na 2. mieste. Obidvom gratulujeme!

          • Vlastivedná vychádzka

            18. 5. 2022

            Piatkové popoludnie 6. mája bolo pre štvrtákov plné zážitkov. Žiaci sa na malú chvíľu stali sprievodcami mesta Košice. Predstavili svojim spolužiakom pamiatky v centre mesta. Objavili Jakabov palác, Kaplnku svätého Michala, Dóm sv. Alžbety, Urbanovu vežu a Mórov stĺp. Počas prehliadky sa sprievodcovia v skupinách menili a vysvetľovali zaujímavosti, ktoré si predtým zodpovedne naštudovali doma. Nazreli sme aj do priestorov Dómu sv. Alžbety, kde sme mohli vidieť nádherné maľby, vitráže a duchovne sa vyžiť. Celé popoludnie sa nieslo v príjemnej atmosfére a zistili sme, že učiť sa zážitkovo nám prináša radosť. 

          • Plavecký kurz štvrtákov

            18. 5. 2022

            V dňoch od 25. apríla do 6. mája sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili plaveckého výcviku v mestskej plavárni v Košiciach. Podľa svojich plaveckých zdatností boli rozdelení do troch skupín. V 1. skupine sa zdokonalili v plaveckých štýloch - prsia, znak, kraul. V 2. skupine sa venovali zdokonaľovaniu plaveckého štýlu - prsia. Vyskúšali si aj znak a kraul. 3. skupina sa venovala učeniu plaveckého štýlu prsia. Za svoj výkon získali Mokré vysvedčenie a na pamiatku fotografiu. Všetci žiaci sa zdokonalili, odplávali koľko vládali a hlavne prežili krásne chvíle vo vode. 

          • Prírodou okom a krokom

            16. 5. 2022

            Po 3 rokoch sa nám podarilo opäť zrealizovať pre žiakov 2. stupňa obľúbenú školskú súťaž  Prírodou okom a krokom. Trojčlenné družstvá, ktoré zastupovali triedy, plnili v areáli školy rôzne zadania so zameraním na prírodovednú gramotnosť. Medzi úlohami bolo napr. skúmanie dusitanov vo vode, lentilková chromatografia, poznávanie našich rýb, rastlín, či overenie povrchového napätia vody. Na stanovištiach s organizáciou pomáhali naši deviataci a pomocou pre žiakov pri riešení úloh mohli byť aj učitelia ako partneri. Na záver sa pri jazierku podávali rôzne druhy prírodných čajov. Veríme, že všetci sa popri súťaži poučili i zabavili.

          • Oži v koži

            1. 5. 2022

            V piatok 29. apríla sme na hodine techniky v ôsmom ročníku pokračovali prezentáciou projektu s názvom "Oži v koži". Hlavnou úlohou žiakov je vybrať si vo svojom okolí človeka, ktorý vykonáva nejaké povolanie a čo najdetailnejšie zmapovať danú profesiu. Prezentujúci ôsmak si svojho hosťa pozval na interview priamo na hodinu. Spolužiaci mali možnosť zažiť autentické rozprávanie o povolaní s názvom teamleader údržby, ktoré náš vzácny hosť vykonáva už 16 rokov. Oboznámili sme sa taktiež s novými zručnosťami, ktoré dnes nevyhnutne ovláda profesionálny elektrikár či mechanik. Náš hosť nám porozprával aj o odboroch, ktoré sa dajú študovať na strednej škole v rámci tejto pracovnej oblasti. 

          • Slávik Slovenska

            17. 5. 2022

            Dňa 12. mája sa konalo v Košiciach okresné kolo súťaže Slávik Slovenska. Našu školu úspešne reprezentovali vo všetkých troch kategóriách žiačky Lenka Kukuricášová (3.B), Petra Kukuricášová (6.A) a Zuzana Szattlerová (8.A). V 1. kategórii získala Lenka Kukuricášová krásne 3. miesto a v 3. kategórii Zuzane Szattlerovej udelila porota Čestné uznanie. Všetkým trom dievčatám srdečne blahoželáme!

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
        • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy +421 55 729 5648 ekonomický úsek +421 55 6958 192 školská jedáleň +421 910 218 251 materská škola I. trieda +421 940 959 806 materská škola II.trieda +421 940 233 703 materská škola III.trieda
        • Školská 11/8A 044 43 Budimír Slovakia
        • 31953271
        • 2021245798
      • Prihlásenie

    • Nájdete nás aj tu