• Európsky deň jazykov

            29. 9. 2021

            Presne 20 rokov sa z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu 26. september oslavuje ako Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa učili viac jazykov s presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a tolerancie medzi ľuďmi. Tento týždeň si aj my pripomíname dôležitosť učenia sa cudzích jazykov. Rozhodli sme sa, že tento rok začneme od krajín, z ktorými susedí naše krásne Slovensko. Každý deň je venovaný inej krajine. V pondelok to bolo Česko, v utorok Ukrajina, v stredu Rakúsko, vo štvrtok Maďarsko a v piatok Poľsko. V našej škole sa zdravíme pozdravmi našich susedov, obliekame si oblečenie vo farbách vlajok, v školskej jedálni sa stravujeme jedlami národnej kuchyne a na vyučovanie prinášame odlišnú kultúru, nové poznatky a spolu prežívame veľa nezabudnuteľných chvíľ.

          • Prváci dostali balík

            26. 9. 2021

            V pondelok čakalo na prvákov z 1.C triedy prekvapenie. Pán kuriér im doručil balík. A čo v ňom bolo? Brokolica, banán, bonbóny, balóny, budík ... áno, tušíte správne. Učili sa písmeno "B". Zahrali si aj na bubny, tvarovali písmeno "B" z drótika a na školskom ihrisku naháňali bubliny. V piatok zakončili týždeň príjemne sladko - pochutili si na bábovke a bublanine. Šikovným maminkám ďakujeme za pohostenie.

          • Deň otcov v ŠKD ♥️

            25. 6. 2021

            Môj ocino to je zlato! Mať ho doma, stojí za to!“ Takýmto a aj mnohými ďalšími citátmi sa riadili naše deti v ŠKD pri vyrábaní gratulácií a pohľadníc ku Dňu otcov, ktorý oslavujeme každú tretiu nedeľu v mesiaci jún. Všetci sa veľmi snažili vyrobiť čo najkrajšiu pohľadnicu, magnetku, či napísať čo najkrajšie prianie pre toho svojho OCKA. Veríme, že ockovia boli ich výtvormi milo prekvapení a dojatí.

          • Zmrzlinový piatok

            20. 6. 2021

            Počas piatkového dopoludnia sa žiaci z 1.A triedy dozvedeli ako sa vyrába zmrzlina, vyrobili si svoje vlastné - netradičné zmrzliny v kornútkoch ako napr. pizzová, slniečková, hrnčeková a mnoho ďalších. Svoj spoločný - zmrzlinový piatok zavŕšili tou pravou zmrzlinou. Všetkým nám veľmi chutila. 

          • Môj prvý herbár

            20. 6. 2021

            Žiaci z 1.C triedy navštívili na hodinách prvouky Kráľovstvo rastlín, v ktorom sa naučili poznávať časti tela rastlín, korene, stonky, listy a kvety rastlín a ich funkciu. Poznávali rôznorodosť rastlinnej ríše v parku a v záhradách. Venovali sa aj zbieraniu a poznávaniu rastlín, vyrobili si a odprezentovali svoj prvý herbár.

          • Elektrizujúca fyzika

            20. 6. 2021

            Fyzikalaboratórium, to proste ide k sebe! Tak to bolo aj na nedávnych hodinách fyziky. Po mesiacoch strávených nasávaním teoretických vedomostí si naši žiaci mohli konečne do sýtosti vyskúšať platnosť fyzikálnych zákonov aj na, takpovediac „vlastnej koži“. Objavovanie, zapájanie elektrických obvodov, vlastnoručne vyrobené blesky či „vlasy dupkom“ vďaka Van de Graaffovmu generátoru, to všetko k fyzike takisto patrí. Veríme, že sa našim mladým vedcom tieto hodiny páčili, a že sa už teraz tešia na ďalšie zaujímavé pokusy.

          • Pri samovare

            20. 6. 2021

            Žiaci deviateho ročníka uzavreli vzdelávanie v ruskom jazyku netradičným spôsobom. Pripravili si dramatizáciu o tradícii pitia čaju v Rusku. Vyparádení v kostýmoch  sa zahrali  na návštevu spojenú s pitím čaju pripraveného v samovare. Rozprávali sa o zvykoch a tradíciách, ktoré sa spájajú s pitím čaju. Vedeli ste, že napríklad šálka prevrátená na tanieriku znamená "ďakujem, už si neprosím"? Že kto pije čaj, dožije sa sto rokov? Ožil aj samovar, ktorý všetkých presvedčil, aký je dôležitý pri príprave čaju, tradičného ruského nápoja. Všetci si scénku užili, nakoniec si aj zaspievali. Dokonca mali aj divákov. Na ich minipredstavenie sa prišla pozrieť aj pani riaditeľka, pani zástupkyne, špeciálna pedagogička, aj IT technik, ktorý im urobil video. Predstavenie sa im páčilo, ocenili herecké výkony žiakov. Takýchto šikovných máme deviatakov. 

          • Ročníkové projekty

            6. 7. 2021

            Svoju tvorivosť, precíznosť a vytrvalosť pretavili žiaci 4.C triedy do tvorby ročníkových projektov. Prejavili svoje prezentačné zručnosti, schopnosť oceniťpodporiť iného i poskytnúť nápad na rozšírenie témy. Preskúmali zaujímavosti svojho regiónu či obľúbeného športu alebo nám predstavili svoje hobby. Ušili čiapku a folklórnu sukničku, spísali kuchársku knihu či vyrobili najrôznejšie modely. Spontánny potlesk i milé slová publika boli ocenením ich kvalitnej práce. 

          • Olympiáda z anglického jazyka

            7. 6. 2021

            Vynikajúce výkony treba oceniť. Účasť žiakov na tohtoročnom školskom online kole Olympiády z anglického jazyka bola o čosi nižšia, na druhej strane sa do súťaže zapojilo viac šiestakov ako siedmakov, čo nás nesmierne teší. Víťazi si hodnotné ceny prebrali priamo od pani riaditeľky. Veríme, že sa im odmeny páčili a do súťaže sa o rok zapoja znova aj s ďalšími súťaže chtivými žiakmi.

          • Čokoláda

            3. 6. 2021

            Obľúbená maškrta detí aj dospelých je ČOKOLÁDA. Kto z nás si ju občas nedopraje? V 4. oddelení ŠKD sme sa teda spoločne rozhodli čokoládu lepšie spoznať. Zisťovali sme odkiaľ pochádza a z čoho sa vyrába. Ochutnávali sme rôzne druhy a svoje poznatky overili súťažou. Zahrali sme sa aj na marketingových dizajnérov obalov čokolád, a nakoniec sme "kávičkovali" pri rozprávke s horúcou čokoládou. Stali sa z nás ozajstní čokoládoví majstri.

          • Finále Minecraft Cupu

            3. 6. 2021

            Blahoželáme Patrikovi Kucovi, ktorý včera úspešne prezentoval svoju prácu vo finále Minecraft CupuAj keď Xbox mohol vyhrať iba jeden, všetci finalisti boli už vlastne víťazmi. Do prvého ročníka tejto zaregistrovalo svoje svety/práce 160 žiakov, v Patrikovej, najvyššej kategórii sa do finále prebojovali štyria. Úlohou žiakov bolo vytvoriť svet s edukačným obsahom. Patrik si zvolil slnečnú sústavu. Hraním tejto náučnej hry si žiaci zopakujú názvy planét slnečnej sústavy v poradí od Slnka, čím sa dostanú do ďalšej miestnosti, kde sa dozvedia o planétach veľa zaujímavých informácií. Patrik už teraz pracuje na pokračovaní, v ktorom si žiaci preveria svoje vedomosti, ktoré sa v tejto hre naučili. Už teraz sa tešíme, ako si túto hru žiaci zahrajú. 

          • Escape Room na informatike

            3. 6. 2021

            Escape room, kooperácia, medzipredmetové vzťahy (geografia), QR kódy, šifrovanie, problémové úlohy - to všetko a ešte oveľa viac sa vie zmestiť do jednej hodiny informatiky. Žiaci riešili rôzne zadania, za každú vyriešenú úlohu získali písmeno. V poslednej miestnosti escape roomu dostali kód, ktorý dešifrovali vďaka Cézarovej šifre. Tu úloha nekončila, mali zistiť, čo má získané meno BYRON spoločné s informatikou. Tí rýhchlejší odhalili, že.... Vlastne neprezradíme, vyhľadajte si to. Aj takto sa dá prepojiť informatika s kritickým myslením a pohybom. Ostatne, kto povedal, že informatika je iba o sedení za počítačom?

          • Farebné priateľstvá

            3. 6. 2021

            Byť niekomu priateľom je ten najväčší dar, ktorý môžeme niekomu dať. Aj my, v Zelenej skupine (1.A, 2.A, 3.A, 4.A),v rámci rozvíjania životnej zručnosti „Priateľstvo“, sme poukázali na význam priateľstva spoločnou aktivitou podporujúcou čítanie. Každá "áčkarská" trieda si pripravila príbeh o priateľstve a išla ho prečítať kamarátom do inej triedy. Po prečítaní príbehov, ktoré žiakov veľmi zaujali, začali samostatne pracovať a čo ich zaujalo, to aj nakreslili. Spoločne sme strávili krásne chvíle a pripomenuli sme si, aké vzácne je mať dobrých priateľov.

          • Projektujeme o včeličkách

            3. 6. 2021

            Tajomstvá zo života včiel postupne odkrývali žiaci 2.B triedy a všetky poznatky zhrnuli vo svojich, vskutku dokonalo pripravených projektoch. Prezentáciou si zopakovali to, čo sa naučili, čo zistili v encyklopédiách,  či na internete. Svoju prezentáciu doplnili niektorí žiaci aj o vlastné skúseností, ktoré získali pri praktických činnostiach v domácom prostredí. Aby sa včielky samotárky a iný hmyz mal kde ukryť, postavili pre ne v školskej záhrade HOTEL. Veríme, že opeľovače a motýle privábia aj postupne rozkvitajúce záhony v záhrade.

          • Deň detí

            3. 6. 2021

            Keď ste 31. mája zacítili vôňu pečenej klobásky, špekáčok a slaninky, vedzte, že vás nos neklamal. Veľká opekačka sa konala v školskej záhrade, ako oslava blížiaceho sa sviatku MDD. Žiaci druhých tried si na ploche záhrady rozložili deky, stany, piknikové košíky a ruksaky plné dobrôt . Prezentovali svoje hry a hračky, a hlavne sa tešili zo spoločne strávených chvíľ. Veľkú radosť im urobili aj darčeky - peračník, sada písadiel, zvýrazňovač, jabĺčková šťava, mliečny nápoj a šiltovka s logom školy. (Kvapky dažďa počkali, kým sme všetko spapali.)

          • Zlatá rybka

            2. 6. 2021

            Deti zo 4.C triedy strávili hodinu prírodovedy pri jazierku, kde pozorovali jeho faunuflóru. Zblízka si prezreli ryby, rôzne druhy hmyzu i listy lekna. Svet pod vodnou hladinou sledovali pomocou vlastnoručne vyrobeného pozorovacieho zariadenia. A kto trpezlivo vyčkal, k tomu priplávala i „zlatá“ rybka. 

          • Nie je mlieko ako mlieko

            2. 6. 2021

            Pri spoznávaní živočíchov a rastlín ako zdroja potravy sme sa v triede 2.C zoznamovali s rôznymi surovinami a výrobkami z nich. Zaujímavosťou bola pre žiakov ryža, ktorú poznali zväčša ako prílohu k hlavnému jedlu, avšak mlieko alebo múku si z toho nevedeli predstaviť. Na čo všetko sa také mlieko alebo múka dá použiť? No predsa na sušienky, po ktorých zostali už iba omrvinky 🙂 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • riaditel(zavináč)zsbudimir.edu.sk
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy

        +421 55 729 5648 ekonomický úsek

        +421 55 6958 192 školská jedáleň

        +421 910 218 251 materská škola I. trieda

        +421 940 959 806 materská škola II.trieda

        +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A
        044 43 Budimír
        Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu