• Sme doma ...

            18. 5. 2020

            Je to už dlhý čas, čo si svoje školské povinnosti plníme z domu. Zadávané úlohy sa nám darí plniť, ale určite je dôležitý aj sociálny kontakt, ktorý nám práve teraz chýba najviac. Tak sme sa my, všetky sovičky z 3.B, spojili aspoň takto virtuálne. Ďakujem mamičke p. Račinskis za krásnu myšlienku a technické spracovanie, ďakujem všetkým rodičom, že každý prispel videom svojho dieťaťa do spoločného projektu. Ďakujem všetkým deťom, že to tak statočne zvládajú. Veď snáď sa už čoskoro uvidíme.

          • English Summer Camp 2020

            30. 7. 2020

            Spolupráca s jazykovou školou The school of Blore sa aj toto leto premietla do organizácie letného jazykového tábora v priestoroch našej školy. Pre veľký záujem zo strany detí aj rodičov sa camp realizoval v dvoch turnusoch. Akým aktivitám sa deti venovali môžete vidieť na fotografiách. Ďakujeme za realizáciu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu :)

          • Usilovní mravčekovia v 1.B

            16. 6. 2020

            Dnes bola trieda 1.B plná usilovných mravčekov. Boli nimi samotní žiaci. Hneď v úvode ich prekvapil list plný výziev. Ak chceli vedieť, kto im ho písal, museli v skupinkách vylúštiť tajnú šifru. MRAVEC bol odosielateľ a výzvou boli zadané úlohy. Za vyriešené úlohy zbierali kamienky na základy budúcej stavby "mraveniska". Mravčekovia zostavili voňavú cestičku z časti rastlín, voňaviek, vosku, plodov, byliniek a v záhrade počas objavovania našli dozreté voňavé jahody a samičku roháča. Počas návratu do tried pokračovali v objavovaní voňavých rastlín v okolí školy. V triede dočítali príbeh o mravcoch a splnili posledné úlohy. Dnešný deň bol plný objavovania.

          • Poďakovanie rodičom - žiaci 4.A triedy

            28. 3. 2020

            Rodičia naši krásni, my píšeme o vás v básni.                                                                                            Ďakujeme, že sa s nami v tejto ťažkej chvíli trápite,                                                                                              a doma sa s nami učíte.                                                                                                                                    Vaše deti 

          • Učíme sa doma - žiaci 3.C

            19. 3. 2020

            Prvý deň homeschoolingu zvládli rodičia i deti v 3.C výborne. V rámci prírodovedy si pozreli krátke video o tom, ako sa živočíchy prispôsobujú prostrediu, ktoré obývajú. Dozvedeli sa, že polárna líška má hustú bielu srsť, aby bola nenápadná v snehu, pakobylka pripomína konárik stromu a jej krídla vyzerajú ako list i to, že dikobraz používa hroty, aby sa ochránil pred predátormi. Následne si vybrali ľubovoľného živočícha, ktorému vytvorili domov iba za pomoci toho, čo doma našli. Kreativite sa medze nekládli a to, ako dlho sa budú úlohe venovať, sme nechali na nich. Niekto pracoval úplne samostatne, výtvor iného vznikol v rámci hry s mladším súrodencom a boli i takí, ktorí to poňali ako rodinnú aktivitu. Večer si všetky fotografie pozreli, aby videli, ako sa majú ich spolužiaci a ako strávili deň. Vznikla takáto galéria. Každé dielko je iné, originálne, výnimočné a nezameniteľné. Tak, ako aj deti (nielen) v tejto triede. Deti chválime a rodičom ďakujeme za spoluprácu a trpezlivosť.

        • Simulované voľby
          • Simulované voľby

            28. 2. 2020

            Vo štvrtok 27. februára 2020 sa na našej škole uskutnočnili simulované žiacke parlamentné voľby pre žiakov 2. stupňa. Veríme, že je dôležité sa s našimi žiakmi rozprávať o dôležitých udalostiach verejného života, akými sú aj parlamentné voľby. Preto sme na škole zorganizovali simulované voľby s cieľom, aby žiaci prostredníctvom zážitkového učenia získali praktickú skúsenosť s voľbami, prebudili či zvýšili svoj záujem o verejné veci, aby aktívne vyjadrili svoj názorvedeli pomenovať dôležitosť účasti a zodpovedného rozhodovania sa vo voľbách. Zámerom v žiadnom prípade nebolo propagovať činnosť žiadnych politických strán a politických hnutí - ale cvičiť našich žiakov v kritickom myslení a rozvíjať u nich schopnosti, hodnoty a postoje potrebné pre život v demokratickej spoločnostiV týchto žiackych voľbách kandidovali ako predstavitelia politických strán deviataci, ktorí si žrebovaním vybrali politickú stranu, ktorú mali reprezentovať. Počas volebného týždňa prebiehali aktivity "politickej kampane", kedy deviataci vyrábali plagáty a komunikovali so svojimi voličmi počas prestávok. V stredu potom kampaň vyvrcholila spoločnou tlačovou konferenciou s lídrami politických strán. Počas volebného dňa dozerali na hladký priebeh volieb dve volebné komisie zložené zo žiakov ôsmeho ročníka. Našich školských volieb sa vo volebný deň zúčastnilo 48,9% oprávnených voličov z druhého stupňa. Víťazom sa stala strana Za ľudí, ktorá získala 21% hlasov, nasledovaná stranou Sme rodina so ziskom 19,4% a stranou OĽaNO s 16,1%. Do parlamentu by sa tiež dostali SNS s 12,1%, SaS s 9,7%, PS-Spolu s 6,5% a Smer-SD s 5,6% hlasov. Z týchto strán by sa na prvé dve miesta kandidátky prekrúžkovali títo žiaci: Sofia Jakubovičová a Michal Bálint (Za ľudí), Filip Fedirko a Daniela Štefková (Sme rodina), Alex Höger a Patrícia Polášková (OĽaNO), Karol Bodnár a Hana Huličová (SNS), František Olha a Libuša Jeleňová (SaS), Matúš Poláček a Tomáš Bernát (PS-Spolu) a Filip Vengrín a Dominika Kotuľová (Smer-SD). Najväčšia volebná účasť bola v triedach 5.B (80%), 8.B (78,6%) a 5.A (74,1%).

          • Školský výlet v Pieninách

            26. 6. 2019

            25. júna sa žiaci II.A a IV.B triedy vybrali na školský výlet do Pienin. V Pieninách spoznali kus histórie pri prehliadke múzea v Červenom Kláštore. Počasie im prialo a zážitky z nových krás prírody boli veľké. Navštívili aj skanzen v Starej Ľubovni, ktorý im priblížil život ľudí v minulosti. Domov sa vrátili trošku unavení, ale plní zážitkov a dobrých pocitov.

          • Lyžiarsky výcvik

            25. 2. 2020

            V dňoch od 17. februára do 21. februára 2020 sa žiaci druhého ročníka a deti MŠ zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku Jahodná. Skúsenejší lyžiari sa zdokonaľovali na väčšom svahu. Začiatočníci pozorne sledovali a počúvali svojich inštruktorov. Hravo tak zvládli jazdu na vleku a úspešne absolvovali záverečné preteky. Celý týždeň sa niesol v duchu športu a dobrej nálady. 

          • Beseda o Štefánikovi

            22. 6. 2019

            19. júna sme mali besedu s pánom Michalom Kšiňanom z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Beseda prebiehala v evanjelickom chráme, kde v úvode zaznela školská hymna. Žiakom 7. a 8. ročníka premietol pán Kšiňaň zaujímavý dokument o Štefánikovi, ktorý bol natočený vo Francúzsku a sám sa podieľal na jeho príprave. Nasledovala beseda a zvedavé otázky žiakov. Stretnutie sme ukončili predajom knihy a autogramiádou. Za prípravu besedy ďakujeme pánovi J. Bodnárovi a za sprístupnenie priestorov pani Debnárovej. 

          • Stretnutie s históriou

            25. 2. 2020

            Žiaci 3.A, 3.B a 3.C triedy navštívili Želiarsky dom v Budimíre. Už na prvý pohľad nádherný modrý domček nás očaril nielen zvonka, ale aj zvnútra. Vrátili sme sa v čase a predstavovali si, ako sa žilo kedysi ... maselnica, kolovrátok, železná žehlička ... ale aj rôzne druhy náradia na malom dvorčeku. Na svoje si prišli dievčatá aj chlapci. Samozrejme, nechýbal výklad o živote v minulosti,  v nárečí ... to všetko v nás zanechalo hlboký zážitok. Ďakujeme p. Ondrejovi Jedinákovi!

          • Záhradný koncert

            7. 6. 2019

            Za hojnej účasti rodičov sme si pripomenuli 100. výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika a zároveň vzdali hold rodine, ktorá je zdrojom istoty, zázemia, podpory a lásky pre každého jej člena. Za spoluprácu ďakujeme elokovanému pracovisku ZUŠ Valaliky.  

          • Veľkáči čítajú malkáčom

            24. 2. 2020

            ... takto sme si v školskom klube nazvali medziročníkové čítanie. Našim prváčikom staršie deti pomáhajú vytvárať vzťah k čítaniu a ku knihám. Štvrtáci nám prečítali zaujímavý príbeh „O kvapke Gabke“. Pútavým príbehom priblížili prvákom kolobeh vody v prírode, ktorý si deti pre lepšie pochopenie aj ilustrovali. Deti z 3. ročníka prečítali prvákom príbeh Opice Škorice s názvom „Trucovať sa neoplatí!“. V následnej diskusii sme sa s deťmi zhodli na tom, aké správanie považujeme za slušné a priateľské a ako sa správať neoplatí.

          • Slovanská pieseň

            9. 6. 2019

            8. júna 2019 sa žiačky našej školy Zuzana Kmecová (9.A), Emma Thurová (7.A) a Nikola Balogová (4.B) zúčastnili 20. ročníka regionálnej súťaže Slovanská pieseň v Prakovciach. Dievčatá svojimi zvonivými hlasmi  oslovili prítomných divákov, ktorí sa im odmenili búrlivým potleskom. Ďakujeme!

          • Exkurzia v Nižnej Myšli

            4. 6. 2019

            3. júna 2019 žiaci 6.A a 6.B triedy navštívili Obecné múzeum v Nižnej Myšli, kde sa nachádzajú archeologické vykopávky z doby bronzovej. Ide o nálezisko i exponáty európskeho významu. Žiaci mali možnosť vidieť mnohé predmety denného užívania z bronzu i kameňa, kostry obyvateľov z doby bronzovej. Zaujal ich najmä 3400 rokov starý obetný chlieb a rovnako stará detská hračka, pravdepodobne najstaršia na svete, ktorou je malý hlinený vozík. Nájdené artefakty dokumentujú vysokú životnú úroveň a technologické zručnosti vtedajších ľudí.

          • Literárne múzeum v Martine

            27. 6. 2019

            20. júna 2019 navštívili žiaci 8.B triedy mesto Martin, známe svojou literárnou históriou. Prvou zastávkou bolo Literárne múzeum Slovenskej národnej knižnice, prvé sídlo Matice slovenskej. Oboznámili sa  s exponátmi  od vzniku dejín slovenskej literatúry  a kultúry až po realizmus a slovenskú modernu. Tak spojili literatúru s dejepisom. Hoci počasie nebolo k žiakom štedré, navštívili Národný cintorín, kde sú pochované významné  osobnosti slovenského národného a kultúrneho života.  Nezabudli navštíviť obchodné centrum a plní dojmov sa vrátili  domov.

          • Navšteva knižnice a kaligrafie

            21. 2. 2020

            18. februára žiaci 1.A a 3.A triedy navštívili Knižnicu pre deti a mládež v LitParku. Pani knihovníčka ich  oboznámila s priestormi knižnice a spoznali tiež niektorých detských spisovateľov. Vysvetlila, aký je postup pri vypožičaní kníh a ako sa má s knihami zaobchádzať. Nakoniec im prečítala krásny príbeh o písmenku „a“. Po návšteve  knižnice si prezreli výstavu Kaligrafie, kde si deti mohli napísať text v klinovom písme, skladali obrázkové vety z hieroglyfov, oboznámili sa s maľovanou abecedou Aleny Wágnerovej, precvičili si písanie štetcomzrezaným perom. Veľmi ich zaujala hradná pisáreňpúštny stan arabského pisára. Deti odchádzali spokojné, obohatené o nové zážitky.

          • Valentín v Á-čkach

            17. 2. 2020

            14. februára, v deň svätého Valentína, si deti zo zelenej farebnej skupiny (1.A, 2.A, 3.A a 4.A) pripomenuli tento milý sviatok ďalším príjemným spoločným dopoludním. Vlastnoručne vyrobenými záložkami obdarovali svojich starších, či mladších kamarátov. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • riaditel(zavináč)zsbudimir.edu.sk
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy

        +421 55 729 5648 ekonomický úsek

        +421 55 6958 192 školská jedáleň

        +421 910 218 251 materská škola I. trieda

        +421 940 959 806 materská škola II.trieda

        +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A
        044 43 Budimír
        Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu