• Prírodovedko

            20. 11. 2018

            Aj tento školský rok žiaci 1. stupňa absolvovali prírodovednú súťaž Prírodovedko, ktorú pripravuje Mgr. Bibiána Baltovičová. Žiaci si preverili vedomosti z rastlinnej a živočíšnej ríše a z oblasti odpadu. Súťaž bola náročná a nemenej zábavná. Víťazné trojice tried 1.A, 2.B, 3.B a 4.B si odniesli putovného ježka a záložky. Blahoželáme!

          • Brigáda v záhrade

            19. 11. 2018

            Niektoré prvky učiacej záhrady vyžadujú jesennú predprípravu na to, aby sa s ich budovaním mohlo pokračovať skoro na jar. A to bol dôvod pracovného stretnutia rodičov z 1.B triedy a ich malých pomocníkov, ktorí pripravili miesto na vŕbový altánok. Ďakujeme, pokračujeme ne jar!

          • Ranné čítanie v 3.C

            19. 11. 2018

            Ako to už býva dobrým zvykom v 3.C triede, nový deň nemožno začať bez prečítaného príbehu. Nebolo tomu inak ani uplynulý týždeň, akurát s malým rozdielom, že k nim zavítali rodičia (p. Dulebová, p. Tomašovičová, p. Paločková, p. Vatalová, p. Tomovčík) a každé ráno deťom prečítali rozprávku o Ferdovi Mravcovi. Spoznali jeho kamarátov, s ktorými zažil kopec dobrodružstiev. Pripomenuli si, aké je vzácne mať kamarátov. Už teraz sa deti z 3.C tešia na ďalšie spoločné chvíle, milí rodičia!

          • Vianočná keramika

            18. 11. 2018

            Žiaci 3.A a 3.B prežívali v piatok 16. novembra vianočnú atmosféru. Pod vedením skúsenej keramikárky, pani Tajtákovej, si mohli vyskúšať svoju zručnosť pri práci s keramickou hlinou. Pod ich rukami rástol symbol Vianoc - krásny anjelik. Po vypálení budú môcť žiaci obdarovať svojich najbližších, krásni anjelici spríjemnia vianočný čas.

          • Zemplínska jedenástka

            20. 11. 2018

            Žiaci 8.A triedy navštívili 7. novembra Múzeum V. Löfflera v Košiciach, výstavu pod názvom Zemplínska jedenástka. Mladí výtvarní umelci vystavovali exponáty zamerané na súčasné moderné umenie. Svojimi obrazmi a sochami vyjadrili súčasné problémy ľudí vo svete. Zároveň si pozreli výstavu starších košických umelcov 20. storočia. Pozorovali zmeny vo vývine výtvarného umenia a porovnávali ho. Neobišli ani výstavu T. G. Masaryk vo fotografii k 100. výročiu vzniku Československa. Zaujali ich fotografie o Masarykovi, ktoré sa doposiaľ nikde nevyskytovali.

          • Učiaca záhrada

            19. 11. 2018

            Učiaca záhrada ponúka nekonečné veľa možností ako učiť mimo triedu, v prírode a hlavne inak - zážitkovo. Po zadaní úlohy žiaci diskutujú, navrhujú riešenia a v skupinách riešia zadané úlohy. Ako vypočítať obvod štvorca a obdĺžnika, to si vyvodili na základe praktických skúseností. Pozorovať zmeny v prírode a to, ako sa im prispôsobujú rastliny a živočíchy mali možnosť žiaci v mimoškolskej činnosti Záhady modrej planéty

          • Katarínska veselica

            18. 11. 2018

            Na Katarínsku veselicu k nám zavítal ujo Ľubo, ktorý pripravil pre deti skvelú zábavu plnú hier a súťaží. Z nich si niektoré deti odniesli domov výhry v podobe hudobných DVD. Rytmickou hudbou roztancoval celé detské publikum, vyčaril u nich úsmevy a smiech, rozjasnil ich detské očká. Počas hodinovej zábavy sa deti poriadne vybláznili. Domov odchádzali unavené, ale s jednou krásnou spomienkou na vynikajúcu Katarínsku veselicu.

          • Dobrovoľníci

            12. 11. 2018

            7. a 8. novembra sa mladší žiaci vybrali do ulíc Budimíra, aby potešili svojim úsmevom a darčekmi imobilných dôchodcov,ktoré pre nich pripravil Obecný úrad Budimír, a to pri príležitosti Dňa úcty k starším. Ďakujeme za príležitosť byť nápomocní pri takejto skvelej akcii. 

          • Múzeum na kolesách

            8. 11. 2018

            Učenie zážitkovou formou si vyskúšali žiaci 4., 5., 6. a 7. ročníka našej školy. Umožnilo im to putovné Múzeum na kolesách, ktoré 7. novembra navštívilo našu školu. Žiakom zábavnou formou priblížilo históriu 2. svetovej vojny. Veľké množstvo faktov a dátumov členovia múzea podali netradičnou a pre žiakov atraktívnou formou. Tí získali množstvo informácii nielen o priebehu vojny, ale aj o ľuďoch, ktorí sa jej zúčastnili. Zoznámili sa s dôležitými funkciami ľudí od prieskumníkov až po tankistov, s ich oblečením, úlohami i maskovaním. Mnohé rekvizity mali možnosť vyskúšať si aj naši žiaci -  dobrovoľníci. 

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            9. 11. 2018

            6. novembra 2018 si 19 žiakov 8. a 9. ročníka overilo svoje vedomosti zo slovenčiny prostredníctvom školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Úlohy riešili v 3. častiach. 1. časť – písomný test, 2. časť – transformácia textu, 3. časť – ústny prejav na danú tému. Na 1. mieste sa umiestnili žiačky Sofia Sekeráková, 9.B a Klaudia Kubašiaková, 9.A., 2. miesto získala Hana Huličová, 8.A a na 3. mieste Chiara Ľašová, 9.B a Františka Peková, 9.A. Víťazom blahoželáme! Do okresného kola postupuje iba jeden víťaz -  Sofia Sekeráková, ktorá bude našu školu reprezentovať 28. novembra 2018. Prajeme úspešnú reprezentáciu!

          • Čítanie s mamkou v 1.C triede

            8. 11. 2018

            V utorok 6. novembra ráno sa 1.C trieda premenila na malú čitáreň. Zavítala k nám p. Nagyová, mamka žiačky Nelky, ktorá nás vo viedla do sveta rozprávok. Prečítala nám prvú rozprávku z knihy Rozprávky o Katke. Detičky sa veľmi tešili, že spoznali nielen Nelkinu mamku, ale aj lokomotívu, ktorá nám bude odhaľovať svoje tajomstvá. Tešíme sa už na ďalšie stretnutie s Katkou. Veríme, že naberú odvahu aj iné mamky, babky či ockovia a prídu nám prečítať nové príbehy.

          • Vystúpenie pre starých rodičov

            5. 11. 2018

            Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším žiaci II.A a IV.B prežili pekné popoludnie v kruhu svojich milých starých rodičov. Spoločne   pripravili pohostenie a  s radosťou nacvičovali na toto milé stretnutie  kultúrny program. Babičky a dedkov  potešili spevom, tancom, básňami a predovšetkým veľkou radosťou zo stretnutia.

          • Sadenie lipy

            27. 10. 2018

            26. októbra 2018 sme si pripomenuli 100. výročie vzniku Československa (28.10.1918), republiky, ktorá pre Slovákov znamenala začiatok samostatnosti. Pri tejto príležitosti bola zasadená lipa storočnice vzniku Československa. Okrem členov žiackej školskej rady sa stretnutia zúčastnila pani riaditeľka, pán starosta a predsedníčka Rady školy, ktorí boli privítaní chlebom a soľou. Po krátkom príhovore lipu slávnostne zasadili pani riaditeľka s pánom starostom. Ku koreňom symbolu Slovákov bola uložená aj schránka odkazov našich žiakov pre budúce generácie, napísané počas Dňa knižníc. Ich úlohou je priblížiť život žiakov  ďalším generáciám. Schránka bude prvýkrát otvorená po  desiatich rokoch. Bola to milá udalosť, ktorá bude pripomínať význam  osamostatnenia sa slovenského národa.

          • Múzeum hodín

            13. 12. 2018

                  18.októbra 2018 na hodine náboženskej  výchovy siedmy ročník navštívil Múzeum historických hodín v Budimíre, kde pani lektorka oboznámila žiakov s históriou kaštieľa. Na exkurzii sme sa dozvedeli, že sídlo slúžilo rodine Ujháziovej. Budova bola postavená v druhej tretine 18.storočia. V múzeu sa mi páčili rôzne hodiny, ale hlavne z vystavených exponátov to boli vreckové hodiny a zbierka minerálnych kameňov.

          • Múzeum historických hodín v Budimíre

            12. 11. 2018

            5. novembra 2018 žiaci 8. ročníka počas hodiny náboženskej výchovy navštívili Múzeum historických hodín v Budimíre. Na exkurzii videli rôzne historické hodiny s vybranou kolekciou exponátových hodín. Dnešná podoba múzea spadá do roku 1990. Počas výkladu ich zaujali kamene, ktoré boli vystavené vo vitrinách múzea, erb rodiny Ujházyovcov, pri ktorom im pani lektorka vysvetlila, čo ktorý znak na erbe symbolizuje. 

          • Škola inkluzionistov - Includay

            20. 11. 2018

            V spolupráci s PaedDr. Zuzanou RévészovouÚniou pre nevidiacich a slabozrakých Slovenska sme na našej škole 16. novembra zrealizovali 1. INCLUDAY. Jeho cieľom bolo žiakom štvrtého ročníka priblížiť život človeka so zrakovým a telesným postihnutím. Špeciálne upravené okuliare žiakom simulovali zrakový hendikep, kompenzačné pomôcky im priblížili možnosti pomoci ľuďom so zrakovým hendikepom a žiaci si vyskúšali i písanie Braillovým písmom na písacom stroji. PaedDr. Zuzana Révészová žiakom sprostredkovala príbeh Martina Karena, mladého muža s telesným postihnutím, prostredníctvom Živej knižnice, žiaci si vyskúšali zvládanie sebaobslužných činností bez pomoci prstov, v skupinách si pripravovali otázky, ktoré by radi Martinovi položili a spísali pre neho i odkazy. Veríme, že nás v najbližších mesiacoch navštívi a budeme sa s ním môcť porozprávať osobne.

          • Na ceste k slovenskej štátnosti

            2. 11. 2018

            26. októbra 2018 navštívili žiaci ôsmeho ročníka zážitkovú výstavu s názvom Na ceste k slovenskej štátnosti. Boli tam vystavené najcennejšie archívne dokumenty mapujúce vyše 100 rokov existencie Slovenska. Žiaci videli množstvo autentických dokumentov, dobových fotografií, osobností vtedajšej doby, ktoré zachytávali dianie formujúce našu súčasnosť. Výstava obohatila vedomosti našich žiakov o historickom vývoji vzniku Československa a nasledujúcich dejinných udalostí až po vznik súčasnej Slovenskej republiky.

          • Ôsmaci v Múzeu Vojtecha Löfflera

            25. 10. 2018

            V rámci výtvarnej výchovy navštívili žiaci 8.C 23. októbra Múzeum Vojtecha Lȍfflera, košického maliara, sochára, ktorý žil a tvoril v Košiciach. Žiakov zaujali nielen autoportréty košických výtvarných umelcov 20. storočia, ale najmä Lȍfflerove minisošky. Múzeum je obohatené  2000 exponátmi. Pri príležitosti 100. výročia  vzniku Československa sa žiaci oboznámili aj s putovnou výstavou  spoluzakladateľa a prvého prezidenta pod názvom Tomáš Garrigue Masaryk vo fotografii, ktorá priblížila významné udalosti z jeho života, cesty po republike aj do zahraničia.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • riaditel(zavináč)zsbudimir.edu.sk
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy

        +421 55 729 5648 ekonomický úsek

        +421 55 6958 192 školská jedáleň

        +421 910 218 251 materská škola I. trieda

        +421 940 959 806 materská škola II.trieda

        +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A
        044 43 Budimír
        Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu