• Hovorme o jedle

            25. 10. 2018

            Žiaci I.B triedy sa zapojili do projektu Hovorme o jedle. Doniesli ovocie a zeleninu zo svojich záhrad. Rozprávali ako im chutí, čo majú najradšej a prečo je zdravé jesť ovocie a zeleninu. Vytvorili si semafor zdravej výživy, kde na zelenú farbu prilepili obrázky ovocia a zeleniny, na oranžovú bežné potraviny a na červenú, to čo je nezdravé. Na záver všetko ovocie a zeleninu zjedli.

          • Jedz a hýb sa!

            22. 10. 2018

            V rámci projektu "Hovorme o jedle" sme 19. októbra v budimírskom parku uskutočnili aktivitu "Jedz a hýb sa". Trojčlenné družstvá z každej triedy sa posilnili banánmi a iným ovocím, a potom nadobudnutú energiu vydali pri rôznych športovo-zábavných súťažiach, napr. hod loptičkou na cieľ, skoky cez švihadlo, odbíjanie loptičiek raketou, ... Posilnenie ovocím najlepšie prospelo družstvám zo 6.A a 8.B, ktoré celú trasu absolvovali v najkratšom čase. Víťazom blahoželáme!

          • Jesenný festival hry a zábavy

            20. 10. 2018

            Záhradu, ktorá učí otvorila naša škola 16. októbra 2018 pod názvom Jesenný festival hry a zábavy. Projekt zastrešuje nezisková organizácia Živica, ktorá okrem finančnej podpory ponúka aj metodické poradenstvo. Ten, kto poznal terén pred úpravou, mohol vidieť riadny kus práce všetkých zanietených od koordinátorky projektu, cez žiakov, rodičov, starých rodičov, učiteľov, pána starostu obce Budimír a pána školníka. Bolo potrebné upraviť terén, presunúť kompost, vysadiť dreviny, vybudovať a naplniť vyvýšené záhony a vyrobiť drevené prvky zabezpečujúce možnosť hry a učenia. Deti tak mali možnosť zahrať sa veľké domino, človeče, vyskúšať si hru na xylofóne, zahrať sa v kuchynke a pri tom počítať oriešky a gaštany, porovnať sluch a hmat pomocou pexesa, zistiť a s kamarátmi porovnať svoju zdatnosť pri skoku z miesta, hod obručou na cieľ, viazať šnúrky, spoznať zákonitosti látok pri pokusoch, hľadať a triediť prírodniny, alebo si posedieť pri ohníku a opiecť špekáčik. Zaujímavosťou pre žiakov bola možnosť pohladiť si živé hrdličky a zajačiky. O pohostenie sa postarali rodičia a škola.Veríme, že ten, kto  prišiel, videl aj zažil príjemné popoludnie. 

          • 100. výročie vzniku ČSR

            20. 10. 2018

            28. októbra 1918 vznikol štát dvoch bratských národov Čechov a Slovákov. O jeho vznik sa najviac zaslúžili  Milan Rastislav Štefánik, Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš12. októbra 2018 žiaci 5.-9. ročníka prostredníctvom kvízu si priblížili 100. výročie vzniku Československej republiky. Vedomosti o vzniku spoločného štátu si overili v dvoch kategóriách. V I. kategórii 5.-6. ročníkov sa najviac darilo žiakom 5.A triedy – Dominike Taišovej a Jakubovi Paločkovi a v II. kategórii 7.-9. ročníkov najúspešnejší boli žiaci 9.A triedy – Tímea  Šefčíková a Gabriela Vangorová. Víťazom blahoželáme!

          • Športová olympiáda

            15. 10. 2018

            Naši prváci si 15. a 16. októbra vyskúšali svoju šikovnosť, obratnosť a vytrvalosť v rôznych športových disciplínach v rámci celoslovenského Testovania pohybových predpokladov žiakov 1. ročníkov ZŠ. Zvládli to ako ozajstní športovci a tešíme sa, že nám vyrastajú nádejní reprezentanti školy. Ďakujeme ZŠ Kysak, ktorá nám umožnila uskutočniť testovanie v ich telocvični. My sa už nevieme dočkať tej našej!

          • Šarkaniáda

            11. 10. 2018

            Súčasťou jesene sú aj detské hry, medzi ktoré neodmysliteľne patrí púšťanie šarkanov. Preto sa dňa 10. októbra 2018 v popoludňajších hodinách obloha nad futbalovým ihriskom a pri lese zaplnila pestrofarebnými šarkanmi, ktoré prišli otestovať žiaci z prvého stupňa. Túto udalosť si nedali ujsť ani niektorí rodičia, ktorí prišli svoje ratolesti povzbudiť.  

          • Zážitková hodina prvouky

            8. 10. 2018

            Slnečný októbrový deň sa vybrali Námorníci z I.B učiť sa a pozorovať prírodu na novom náučnom chodníku pod lesom, ktorý vytvorila Naša chyža. Na prvej náučnej tabuli si zopakovali, že „smeti do lesa nepatria“. Na ďalších si prečítali o rastlináchživočíchoch, ktoré môžu pozorovať v okolí. Vyučovanie v prírode ich tak očarilo, že sa na náučný chodník určite vrátia a budú pozorovať ďalšie krásy a zmeny v prírode.

          • Jesenné zvyky a tradície

            4. 10. 2018

            Jedným zo znakov, ktoré charakterizujú každú krajinu, je jej ľudová kultúra – ľudové zvyky, tradície, kroje, piesne, tance, hudba, slovesné diela a remeslá. Jeseň je ročné obdobie, ktoré nasleduje po lete a predchádza zime. Je to obdobie farbenia prírody a vykonávania posledných prác na poli. Príroda sa pomaly chystá na odpočinok, dni sa skracujú a noci sa predlžujú. Toto obdobie je bohaté na ľudové tradície a tie si pripomenuli žiaci IV.B a II.A triedy pod vedením pani učiteliek Mgr. Ivety Kynclovej a Mgr. Angely Pustovej, ktorí strávili príjemné chvíle s jesennými ľudovými tradíciami. 

          • Návšteva kaštieľa

            3. 10. 2018

            Žiaci 4.A triedy sa zúčastnili návštevy kaštieľa v Budimíre a zažili hodinku spoznávania sa s históriou Budimíra. Pútavé rozprávania o osobnostiach žijúcich v časoch minulých žiakov zaujalo, Niektorí žiaci pridali čo, to z rozprávania svojich starých rodičov o tom, ako oni chodievali do školy,v ktorej miestnosti sa stravovali,.. Stála výstava hodín, ako aj umelecké diela žiakov zaujali podobne ako aj park v okolí kaštieľa. 

          • Gaštankove dobrodružstvá

            3. 10. 2018

            Plody jesene sa stali inšpiráciou pre žiakov 1.A, 2.C a 4.A triedy. Povolili uzdu svojej tvorivosti, predstavivosti a fantázie a vytvorili veselé postavičky, ktoré umiestnili do vopred vyčisteného zákutia záhrady. Radosť z aktivity sa odráža v ich očiach. Hotová rozprávka.

          • Vlastiveda v záhrade

            3. 10. 2018

            Orientácia v priestore okolia školy a určovanie svetových strán pomocou kompasu a záhradných prvkov (bylinkáreň je vybudovaná tak, aby jej strany smerovali na svetové strany), pomenovanie a opis predmetov, nachádzajúcich sa v teréne v určenom smere, hra Kubo velí ... Aj takto vyzerá hodina vlastivedy v IV.A triede ako zážitkové vyučovanie mimo priestoru triedy. 

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

            30. 9. 2018

            V  priestoroch Vzdelávacieho centra Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach sa uskutočnilo 28. septembra 2018 regionálne kolo súťaže v prednese slovenských rozprávok Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas, venované slovenskému rozprávkarovi Pavlovi Emanuelovi Dobšinskému. V príjemnom prostredí si žiaci priblížili krásne slovenské rozprávky, ktoré predniesli v ľubozvučnej slovenčine. Počas prestávky si prezreli výstavu k 100. výročiu vzniku ČSR. Aj naši žiaci sa umiestnili na pekných miestach. V I. kategórii sa Tadeáš  Zlacký zo 4.B umiestnil na 3. mieste, v II. kategórii Natália Bačová z 5.A triedy získala 3. miesto a v III. kategórii Alexandra Baltovičová zo 7.B triedy obsadila taktiež 3. miesto. Porota ocenila víťazov diplomami a peknými knižnými darmi. Víťazom blahoželáme! Vysledkova_listina_2018.pdf

          • Európsky deň jazykov

            26. 9. 2018

            26. septembera 2018 sme si pripomenuli Európsky deň jazykov.  Na školskom dvore zneli pozdravy v mnohých jazykoch, pohybovali sa  "maskoti" rôznych krajín, viala vlajka symbolizujúca EDJ. Vyvrcholením bol sprievod maskotov smerujúci na obecný úrad. Tam ich milo privítal starosta obce Mgr. Vojtech Staňo a po príjemnom  rozhovore vztýčil vlajku, ktorú vlastnoručne vyrobili žiaci našej školy. 

          • Jesenná rozprávková záhrada

            25. 9. 2018

            Jesenná rozprávková záhrada je tvorivá aktivita, ktorou každoročne Mgr. Bibiána Baltovičová s triednymi učiteľkami a žiakmi zahajuje jesennú sezónu. Inak tomu nebolo ani 20. septembra. Žiaci si priniesli plody ovocia, zeleniny, rôzne druhy prírodnín, a ak im niečo chýbalo, poslúžil im školský dvor a školská záhrada, kde si nazbierali šišky, kamienky, žalude, paradajky... Úlohou bolo vyrobiť rozprávkovú bytosť, zvieratko a hlavne uvoľniť svoju tvorivosť a fantáziu. Výsledkom bola výstavka hotových detských prác v priestore záhrady za budovou školy pre 1. - 4. ročník. Detičky priniesli aj rôzne druhy kompótov z vlastnej komôrky a počas ochutnávky sme poukázali na šikovnosť mamičiek a babičiek, ako uchovať plody ovocia na dlhší čas. Po skončení prác sme sa venovali úprave záhrady. Deti polievali záhony a ovocné dreviny,  pohrabali  suché zvyšky listov, konárov a trávy.

          • Európsky týždeň športu

            8. 10. 2018

            3. októbra a 5. októbra 2018 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili akcie s názvom Športujeme netradične. Zalietali si na metlách, prešli slalom s fúrikom, hádzali granátom, vyskúšali si náročnú prácu čašníka (preniesť pohár vody na tácke čo najrýchlejšie) i ďalšie disciplíny. Za každé úspešne zvládnuté stanovište boli ocenení pečiatkou. Zábavné aktivity pre deti pripravila pani učiteľka PaedDr. Iveta Kolcúnová.

          • "Dobro požalovať!"

            13. 9. 2018

            10. septembra k ôsmakom na hodinu ruského jazyka zavítala zaujímavá návšteva, vďaka ktorej sa hneď na prvej hodine naplno "popasovali" s ruštinou. Bolo to vďaka babke a mamke jednej zo žiačok, pre ktoré je tento jazyk rodným jazykom. Vďaka ich rozprávaniu sa dozvedeli mnoho zaujímavostí o Rusku i Ukrajine. Spoločne sa naučili ruskú vyčítanku. Na hodinách ju  určite využijú pri rôznych aktivitách. Pozorným poslucháčom bol aj niekoľkomesačný Paťko, ktorý zvedavo sledoval všetko okolo seba. Bola to veľmi príjemná návšteva. Ďakujeme pani Sekelskej a jej mamke, ktorá prišla na návštevu z Ukrajiny, za zaujímavé rozprávanie. Určite ich opäť radi privítame.

          • Slovenský deň kroja

            7. 9. 2018

            7. september sa niesol v znamení ľudových motívov, krojov a samozrejme, karičky. 

            "Karička čortova, včera še nam polamala, dneška je hotova. Ked še lame, naj še lame, my še o ňu postarame!"

            Takýmto pokrikom vyvrcholilo dnešné folklórne dopoludnie. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľek spôsobom zapojili a prispeli tak k nádhernej atmosfére, plnej piesní, tanca a súdržnosti.

          • Účelové cvičenie

            7. 9. 2018

            5. septembra  žiaci 2. stupňa absolvovali jesenné účelové cvičenie. Po turistickom pochode na Zelený dvor ukázali svoje vedomosti týkajúce sa orientácie v prírode, prvej pomoci a civilnej ochrany.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • riaditel(zavináč)zsbudimir.edu.sk
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy

        +421 55 729 5648 ekonomický úsek

        +421 55 6958 192 školská jedáleň

        +421 910 218 251 materská škola I. trieda

        +421 940 959 806 materská škola II.trieda

        +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A
        044 43 Budimír
        Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu