• Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov
          • Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov

            12. 5. 2017

            V príjemnom prostredí Mestského parku v Košiciach sa 10. mája uskutočnila súťaž Družstiev mladých zdravotníkov. Zúčastnili sa jej 3 družstvá z našej školy. V chladnejšom počasí nás reprezentovali pri ošetrení rôznych poranení, úrazov a ochorení, s ktorými sa môžu stretnúť aj okolo seba, tentoraz to bol epileptický záchvat, úpal, popálenina, mozgová porážka. Mladí zdravotníci si na resuscitačnej figuríne tiež precvičili kardiopulmonálnu resuscitáciu a predviedli ju ako 1. pomoc človeku pri utopení. Keďže naši žiaci si počínali veľmi dobre, získali sme krásne 1. miesto za I.stupeň (Liana Capková, Lucia Zátorská, Stela Janešová, Michal Hulič a Laura Maková) a 3. miesto za II.stupeň (Mária Lešková, Viktória Sabolová, Juliana Palaščáková, Tímea Rabatinová a Erika Matiková). Všetkým oceneným i zúčastneným srdečne blahoželáme!

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

            11. 5. 2017

            V dňoch 25. apríla - 26. apríla sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne „Slávik Slovenska“. Žiaci súťažili v 3. kategóriách, kde nám spolu 57 slávikov zaspievalo nádherné ľudové piesne z rôznych regiónov Slovenska. Do obvodného kola postupujú víťazi každej kategórie: Nikola BALOGOVÁ z 2.B triedy, Emma THUROVÁ z 5.A triedy a Marína OVŠAKOVÁ z 9.A triedy. Na druhom mieste sa umiestnili: Petra Kukuricášová z 1.A, Juraj Hvizdoš z 5.B a Viktória Tompošová zo 7.A. Tretie miesto získali: Tatiana Pallesitzová z 1.B, Sarah Mikulová zo 6.B a Mária Lešková z 8.B. Porota sa rozhodla, že navyše ocení mimoriadnou cenou poroty pre ich výkon týchto žiakov: Kiara Palková, Jakub Paločko, Michal Hulič, Liana Capková, Roman Slepčík, Zuzana Kmecová, Samuel Vengrin a Patrik Lukáč. Všetkým slávikom ďakujeme za účasť, krásny spev a príjemný umelecký zážitok. Víťazom blahoželáme a držíme prsty pri reprezentácii školy v obvodnom kole.

        • Exkurzia do opálových baní
          • Exkurzia do opálových baní

            8. 5. 2017

            V piatok 5. mája sme so siedmakmi navštívili Slovenské opálové bane pri obci Červenica. S povinnou výbavou, prilbami a baterkami, sme prešli 1,3 km dlhú sprístupnenú časť, kde sme sa dozvedeli o opáloch, ktoré sa tu nachádzajú i o živote baníkov v minulosti. Najslávnejšie obdobie zažili opálové bane za rodiny viedenského klenotníka Samuela Goldschmidta, ktorý žil v osade Dubník. Zlatý vek pripomína zrekonštruovaný vchod do štôlne Jozef. Naša trasa pokračovala do Opinej k p. Gregovi, ktorý nám sprístupnil vlastnú zbierku minerálov a pútavo nám o nej porozprával. Zároveň nám umožnil zahnať hlad pri opekačke v altánku a dievčatá sa potešili aj z novonarodených mačiatok. Za príjemne i užitočne strávený čas srdečne ďakujeme.

        • Slávnostná akadémia
          • Slávnostná akadémia

            5. 5. 2017

            Každý človek, každý občan, každý žiak je hrdý a pyšný na najväčšie osobnosti svojho národa, na ich dielo, na ich prácu, na ich myšlienky... Naše Slovensko má takýchto historických osobností a hrdinov dosť, ale pre nás dnes bola najvýznamnejšia jedna osobnosť – Milan Rastislav Štefánik. Milan Rastislav Štefánik – to je meno, ktorým sa už tretí rok hrdí v názve aj naša škola. A práve 4. mája, v deň 98. výročia úmrtia, sme si s úctou pripomenuli jeho odkaz, myšlienky a význam pre dnešok. Na slávnostnej akadémii v kultúrnom dome vystúpili žiaci našej školy aj žiaci Základnej umeleckej školy Valaliky. Ukázali, že sú naozaj šikovní a my sme na nich skutočne hrdí. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok!

        • Ukážky prvej pomoci
          • Ukážky prvej pomoci

            4. 5. 2017

            Vo štvrtok 4. mája nás navštívili pracovníčky Slovenského Červeného kríža. Predviedli nám ukážky poskytovania 1. pomoci v život ohrozujúcich stavoch i pri bežných poraneniach, s ktorými sa môžeme stretnúť každý deň. Akcie sa zúčastnili  žiaci, ktorí nás 10. mája budú reprezentovať na súťaži Družstiev mladých zdravotníkov v Mestskom parku v Košiciach. Precvičili si kardiopulmonálnu resuscitáciu, ale získali aj cenné informácie, ako sa správať pri infarkte, mozgovej porážke, veľkom krvácaní či epileptickom záchvate. Pracovníčky SČK nás zároveň informovali o humanitárnej zbierke, ktorá prebieha od 1.5. do 14.5. a poprosili nás o spoluprácu pri jej realizácii. Prispieť môžu žiaci v škole 12. mája aj verejnosť v jednotlivých obciach.      

        • Piataci v divadle
          • Piataci v divadle

            3. 5. 2017

            Dňa 2. mája 2017 navštívili žiaci V. A triedy divadelné predstavenie baletnej rozprávky v troch dejstvách na motívy britského spisovateľa Hugha Loftinga Doktor Jajbolí. Veríme, že humor a nekonečné priateľstvo doktora a zvierat z rozprávky im budú inšpiráciou v ich správaní. Že sa im predstavenie páčilo, o tom svedčí radosť a spokojnosť v ich očiach. Veď posúďte sami.

             

        • Deň s knihou
          • Deň s knihou

            3. 5. 2017

            Pri príležitosti Svetového dňa kníh (23. apríla) sa na našej škole uskutočnil vo štvrtok 27. apríla Deň s knihou. Deň sme začali triednou aktivitou a knižnými hádankami, kde sme sa dozvedeli o dôležitých knihách našich spolužiakov či učiteľov. Ako jednu z aktivít medzinárodného projektu Erasmus+ na podporu čitateľskej gramotnosti, do ktorého sme ako škola zapojení, potom žiaci počas dňa vyrábali plagáty o svojich obľúbených knihách. Vznikli krásne diela, ktoré si navzájom odprezentovali triedy medzi sebou. Deň sme ukončili zábavným knižným kvízom, v ktorom sme si zasúťažili a tiež sme sa zábavným spôsobom dozvedeli veľa nového o knihách i čítaní.

        • Viem narábať s peniazmi
          • Viem narábať s peniazmi

            3. 5. 2017

            Ako sú žiaci 2. stupňa finančne gramotní, ako sa vedia orientovať vo financiách, si overili 27. apríla 2017 v kvíze Viem narábať s peniazmi. Každú triedu zastupovali traja súťažiaci, ktorí usilovne riešili úlohy v troch kolách. I. kategóriu tvorili žiaci 5. – 6. ročníka s 10 úlohami. V  II. kategórii sa popasovali s náročnejšími 12 úlohami žiaci 7. – 9. ročníka. Na konkrétnych príkladoch si overili svoje zručnosti a schopnosti efektívne hospodáriť s eurami v domácnosti. Prostredníctvom rôznych metód a textov zistili svoje vedomosti z reálneho finančného života a zároveň v čom sa majú ešte zlepšiť.

             

             

        • Farmársky deň
          • Farmársky deň

            2. 5. 2017

            Akčný deň Zelených škôl sme zrealizovali 26. apríla 2017 pod názvom Farmársky deň. Zúčastnili sa ho rodičia, priatelia školy, zamestnanci aj žiaci. Aktivity boli pestré a zaujímavé. To, ako môžeme napomôcť životnému prostrediu použitím BIO čistiacich prostriedkov a neznečisťovať vodu chemickými čistiacimi prostriedkami sa zúčastnení dozvedeli  pri aktivitách pod názvom "Vodu ničím neumyješ". Nazrieť do úľa, spoznať život včiel, ich produkty a nenahraditeľnú činnosť v reprodukčnom systéme rastlín umožnila aktivita s názvom "Usilovné včielky" spojená s besedou, ochutnávkou medu a predajom produktov nášho pána učiteľa Mgr. Nemčíka. Ten, kto vyhladol a nazrel do školskej jedálne spoznal "Dary našich kravičiek" - syry a maslo slovenských výrobcov. Výrobu syra zrealizovala pani Mičuchová. Kravské produkty doplnil pán Barej kozím syrom vlastnej výroby a už skoro májová ovčia bryndza. "S jedlom sa (ne)hráme", to už bola aktivita, pri ktorej žiaci porovnávali zloženie, cenu, výrobcov a vzdialenosť od výrobcu  ku kupujúcemu u rôznych druhov chleba, syra a masla. S jedlom sa  "pohrali,"  a pripravili si desiatu  podľa svojej chuti a vzhľadu z nátierok od šikovných mamičiek, z domácej bravčovej a husacej masti, syrov, masla, džemu a zeleniny. V Rozprávkovej čajovni a kaviarni si smäd uhasili bylinkovým čajom alebo vychutnaním kávy. Tu mali možnosť porovnať vzhľad, chuť, veľkosť čajových lístkov a farbu vylúhovaného čaju s označením BIO  a bez označenia. K čaju mohli ochutnať  BIO čokoládu a keksíky a porovnať zloženie BIO produktov. Po sčítaní  mien z knihy návštev sa Farmárskeho dňa zúčastnilo 238 účastníkov. 

        • Sférické kino
          • Sférické kino

            21. 4. 2017

            Dňa 12. apríla zavítalo do našej školy Sférické kino, nový spôsob vzdelávania pre deti. Žiaci 1. stupňa si pozreli projekciu Kaluokahina, Začarovaný korálový útes a Priatelia-vnútri ľudského tela. Pohľady na celú kupolu a ďalšie efekty boli pre deti skutočným zážitkom. Nové informácie sa lepšie prijímali a zapamätali formou pôsobivých záberov a zvukových efektov. Žiaci sa ocitli v kúzelnom priestore na dne morského oceána a podnikli výpravu do vnútra ľudského tela.

        • Práca s knihou
          • Práca s knihou

            13. 4. 2017

            12. apríla navštívili žiaci 6.B triedy príjemné priestory Knižnice pre mládež mesta Košice – LitPark. Mgr. K. Štefanková prítomných oboznámila s 30 000 knižným fondom knižnice, históriou, ako sa stať čitateľom knižnice. Predstavila im výstavu slovenskej ilustrátorky detských kníh Martiny Matlovičovej Kde sa mačky túlajú. Žiakom ukázala niekoľko kníh vhodných pre túto vekovú kategóriu. Medzi nimi sa nachádzali  aj také, ktoré im boli veľmi blízke. Na základe prečítaných úryvkov a intuície mali uhádnuť, z akej knihy sú jednotlivé ukážky. Žiaci pozorne počúvali, všímali si postavy, krátky príbeh a na papiere zaznamenávali. Každého zaujala niektorá kniha, preto celkom rýchlo uhádli tituly a podľa záujmu si vypožičali knihy. Stali sa čitateľmi knižnice. V rozhovore porozprávali o svojich obľúbených knihách, ktoré rady čítajú a akú otázku by položili svojmu najobľúbenejšiemu spisovateľovi. Prezreli si múzeum detskej knihy, ktoré obsahuje vyše 60-ročné slovenské knihy vydávané pre detského čitateľa. Z návštevy knižnice si odniesli len tie najkrajšie dojmy a určite ju budú častejšie navštevovať.

               

             

             

        • Veľkonočné tvorivé dielne
          • Veľkonočné tvorivé dielne

            10. 4. 2017

            Pri príležitostí sviatkov jari  sme v 2.A zrealizovali Veľkonočné tvorivé  dielne. Stretli sa tri generácie v jednej triede a spolu vytvárali pestrofarebné dekorácie k Veľkej noci. Zdobili vajíčka, vyrábali ovečky, zajkov a kuriatka na špajdli, z vaječných škrupín veselé pozdravy, pestrofarebné vajíčka a píšťalky z vŕbového prútia. Deti hostí prekvapili krátkym programom a tvorivé ruky sa mohli dať do práce. Opäť sme popoludňajší čas využili tvorivo a obohatení o skúseností rodičov a starkých. Ďakujeme.

        • Kaštieľ historických hodín v Budimíre
          • Kaštieľ historických hodín v Budimíre

            6. 3. 2017

            3. marca 2017 navštívili žiaci 6. ročníka Kaštieľ historických hodín v Budimíre. So záujmom sledovali výklad lektorky kaštieľa, ktorá ich oboznámila nielen s históriou panstva rodiny Ujházyovcov, ale i so stálou expozíciou historických hodín. Žiakov zaujala výstava exponátov nemeckého kovorytca a vynálezcu hromadnej tlače Johanna Gutenberga. Zvlášť ich očarila výstava Slovenský ornament majstra Kostelníčka. Jeho série  ornamentov sú ozdobou plnohodnotných dokumentov slovenskej hymny a iných štátnych dokumentov. Jeho ornamentálna tvorba nechýbala ani na portréte našej významnej osobnosti Milana Rastislava Štefánika.

        • Reklama na čítanie
          • Reklama na čítanie

            2. 3. 2017

            V rámci medzinárodného projektu Erasmus+ "Today a reader, tomorrow a leader" sa na našej škole uskutočnila súťaž "Reklama na čítanie", ktorej cieľom bolo navrhnúť a vytvoriť video, ktorým by žiaci chceli povdzbudiť a presvedčiť svojich kamarátov, aby viac čítali. Do súťaže bolo zapojených 6 príspevkov - ďakujeme všetkým, ktorí takto využili svoje talenty a zapojili sa do projektu! Medzinárodná porota spomedzi videí vybrala troch víťazov: 1. miesto získal kolektív 6.C so svojím dobrodružným videom "Reading is cool" s napínavým príbehom (https://www.youtube.com/watch?v=xZ1hEqGD60k). 2. miesto získala Lívia Nemčíková z 1.C, ktorá vo videu využila zaujímavú techniku a tiež svoje obľúbené hračky (https://www.youtube.com/watch?v=ZpjfFXm3Rtk). Na 3. mieste sa umiestnila Michaela Bodnárová z 3.A s videom, v ktorom nás pozýva prečítať si Hitchcockove detektívky (https://www.youtube.com/watch?v=heRUcAKf9Yg). Okrem hodnotenia poroty prebehlo aj hlasovanie na školskej facebookovej stránke - najviac hlasov a cenu publika získalo video dievčat zo 7.A, v ktorom presvedčia svoje kamarátky, aby namiesto mobilu skúsili otvoriť knihu (https://www.youtube.com/watch?v=8axSv475LOQ&t=15s).

        • Projektové stretnutie Erasmus +
          • Projektové stretnutie Erasmus +

            24. 2. 2017

            V týždni od 20. februára do 23. februára 2017 sa na našej škole uskutočnilo medzinárodné projektové stretnutie programu Erasmus +. Ďakujeme všetkým rodičom našich žiakov, ktorí nezištne prispeli k organizácii a zdarnému priebehu stretnutia, mamkám za chutné sladké aj slané dobroty z tradičnej slovenskej kuchyne. Srdečne ďakujeme rodičom týchto žiakov - F. Olha, A. Baltovičová, A. Pallesitz, M. Maková, V. Matová, A. Boldižár, D. Kolodová, M. Hvizdošová, Ľ. Huk, R. Gibartiová, D. Capko. Ďakujeme tiež všetkým žiakom zapojeným do aktivít počas stretnutia. Boli ste skvelí!

        • Ruské slovo
          • Ruské slovo

            23. 2. 2017

            22.2.2017 sa žiaci našej školy zúčastnili na krajskom kole súťaže Ruské slovo, do ktorého bolo zapojených 26 škôl. O to viac nás teší, že v takejto konkurencii v troch zo štyroch kategórií obsadili  krásne 2. miesto. Konkrétne: sólový spev - Ema Thurová z V.A piesňou Škoľnyj zvonok, skupinový spev - Veronika Majcherová, Denisa Goliášová z VIII.A, Mária Lešková z VIII.B a Martin Tóth z IX.A piesňou "Škóľnaja Porá", próza - Denisa Ačaiová zo VII.A príbehom " Angličánin Pavľa". Školu taktiež reprezentovala  Chiara Ľašová zo VII.B v kategórii poézia s básňou "Proščáj škola". Blahoželáme a ďakujeme!

        • Prírodovedko
          • Prírodovedko

            20. 2. 2017

            Opäť mali žiaci prvého stupňa možnosť porovnať svoje vedomostí a zručností v prírodovednej oblastí. Traja zástupcovia z každej triedy sa 10. februára 2017 zúčastnili súťaže pod názvom Prírodovedko, ktorú každý rok organizuje Mgr. Baltovičová. Putovného ježka si tak odniesli triedy 1.B, 2.A, 3.B a 4.B.

        • Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

            13. 2. 2017

            Dňa 7. februára 2017 sa žiaci štvrtého, piateho a šiesteho ročníka zúčastnili na výchovnom koncerte v kine SCALA v Prešove, ktorý pripravili študenti 5. ročníka hudobného umenia, Filozofickej fakulty, Prešovskej univerzity v Prešove. Koncert bol zameraný na výrazové prostriedky hudby, konkrétne na melódiurytmus. Bol to pútavý príbeh o dvoch rodinách, ktoré boli rozhádané (rodina Melódiových a Rytmusových) a nakoniec sa pomerili vďaka láske. Žiaci si uvedomili, že melódia bez rytmu, ani rytmus bez melódie nemôžu fungovať, ale idú ruka v ruke a spolu s ostatnými výrazovými prostriedkami tvoria krásnu hudbu. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika, Školská 11/8A, Budimír
      • riaditel(zavináč)zsbudimir.edu.sk
      • +421 55 729 5650, +421 910 737 371 riaditeľka školy

        +421 55 729 5648 ekonomický úsek

        +421 55 6958 192 školská jedáleň

        +421 910 218 251 materská škola I. trieda

        +421 940 959 806 materská škola II.trieda

        +421 940 233 703 materská škola III.trieda
      • Školská 11/8A
        044 43 Budimír
        Slovakia
      • 31953271
      • 2021245798
    • Prihlásenie

  • Nájdete nás aj tu